Creme brulee med lavendel

En riktigt god dessert kan lyfta en hel middag. Här kommer ett härligt recept från vår franska redaktör Anne-Marie.

Creme Brulee med lavendel (6 portioner)
Förberedelser: 30-35 min
Tillagningstid: 60 min

Ingredienser
6 äggulor
55 cl grädde
2 dl mjölk
100 gr socker
6 matskedar farinsocker till karamelltäcket
Torkade lavendelblommor

Värm ugnen till 90 grader.
Häll mjölk och flytande grädde i en kastrull tillsammans med de torkade lavendelblommorna. Koka upp och ta sedan kastrullen från plattan. Låt lavendelgrädden stå och dra medan den sakta svalnar (ca 5-10 min). Filtrera sedan för att få bort alla torkade blommor.

Vispa äggulorna ordentligt tillsammans med sockret tills blandningen vitnar. Häll sedan i lavendelgrädden och fortsätt vispa.

När du har en smidig blandning, häll tillbaka den i kastrullen och värm försiktigt under omrörning. Beredningen ska bli som en tjock kräm. När den är tillräckligt tjock, sluta röra om och ta bort kastrullen från plattan igen.

Häll blandningen i sex ramikiner eller små ugnsfasta formar och ställ dem på en plåt, till ¾ fylld med kallt vatten. Ställ plåten med formarna i ugnen och tillaga i 90 grader i ca 1 timme.

Låt formarna svalna i ca 10 minuter, ställ dem sedan i kylen i minst 4 timmar så att krämen sätter sig. Observera att hit kan du förbereda din creme brulee med lavendel i förväg.

Servering
Precis innan servering, strö en matsked brunt socker över varje form. Placera formarna i ugnen strax under grillelementet och låt sockret karamelliseras under grillen i ca 2 minuter.

Din creme brulee med lavendel är klar att ätas! Bon appétit!

Det här inlägget postades i Mat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.