Räkor och fisksoppa från Norge

Vår norska redaktör Hanne njuter av sommaren och tipsar om lätt och god mat från Norge.

Sommaren börjar visserligen gå mot sitt slut, men det betyder inte att vi måste sitta inne hela dagarna. Vi njuter verkligen när vi får vara ute i det fina vädret, och eftersom vi helst stannar ute hela dagen lagar vi gärna mat utomhus. Norsk sommarmat är lätt och enkel att laga.

I Norge älskar vi att grilla. Fläskkotletter, korv, hamburgare, kycklingbröst och andra sorters kött står ofta på menyn. Men det finns ju många andra läckra och lättare alternativ som knappt tar någon tid alls att göra, och smakar jättegott. Här är tre av mina sommarfavoriter!

Skinka med melon
Vad kan vara enklare? De salta charkuterierna smakar fantastiskt ihop med den söta och uppfriskande melonen, och det är extra trevligt i sommarvärmen. Skiva skinka – eller köp färdigskivat i butiken. Skär cantaloupe- eller honungsmelon i bitar. Lägg alltsammans på ett fat och låt folk plocka själva av det goda.

Räkor med aioli
Färska räkor på lite gott bröd är aldrig fel! Om du väljer att göra aiolin själv tar det några minuter extra att förbereda, men i övrigt kräver detta nästan ingen förberedelse alls. Lägg räkorna i en skål och skär upp brödet. Skär citron i klyftor, ta små skålar med vatten och pressa i lite av citronen. Ställ en skål åt varje gäst att tvätta fingrarna i efter att de skalat sina räkor – och kom ihåg massor av servetter! Sätt igång och ät!

Du behöver:
1 limpa gott vitt bröd
500 g färska räkor per person
1 citron skuren i klyftor
Dill, purjolök, sallad eller något annat grönt att garnera med
Aioli

Recept på aioli:
1 vitlöksklyfta
1 ägg
ca 2 dl solrosolja
1 matsked vitvinsvinäger eller citronsaft
salt och peppar

Gör så här:
Du kan använda en mixer eller en stavmixer, beroende på vad du har tillgång till.
Hacka vitlöksklyftorna och lägg vitlök och ägg i en skål med salt, peppar och vitvinsvinäger eller citronsaft. Tillsätt oljan långsamt i en tunn stråle medan du vispar kraftigt tills majonnäsen tjocknar. Om du häller i för mycket olja åt gången så skär sig majonäsen och går från att vara ganska tjock till att bli flytande igen.

Krämig fisksoppa med skaldjur och grönsaker

Ingredienser (4 portioner):
4 msk smör
3 dl mjölk
3 dl grädde
6 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 msk vetemjöl
1 schalottenlök
2 morötter
3 champinjoner
1 stjälkselleri
1 fänkål
1 laxfilé, skuren i kuber om 2 x 2 cm
200 g skalade räkor
Några kräftor
Lite musslor
Salt och peppar
Dill
2 vårlökar

Gör så här:
Tvätta musslorna och knacka sedan på dem så att de sluter sig. De som inte stängs kastar du.
Finstrimla grönsakerna.

Såsen:
Fräs löken i smöret tills den blir blank, tillsätt mjöl och rör i mjölk, grädde och vatten och buljongtärning. Koka upp och låt såsen koka på svag värme i ca 20 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Mot slutet av koktiden, lägg i grönsaker, fisk och musslor. Låt det puttra på svag värme i ca 5 minuter, tills musslorna öppnar sig. De som inte öppnar sig kastar du bort.
Precis innan servering, tillsätt räkor, kräftstjärtar, hackad dill och vårlök.

 

Det här inlägget postades i Mat och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.