Recept på Semlor

Inom de nästa åtta dagarna är det två saker som ska firas! Först är det fettisdagen den 12 februari och sedan är det Alla Hjärtans Dag två dagar senare. Har du planerat hur du ska fira de här högtidliga dagarna? Semlor är ju i alla fall ett måste på fettisdagen, så är kommer ett bra recept på semlor!

Här är ett gott semmelrecept: (Ca. 16 bullar)
600 g vetemjöl
100 g smör
1 dl socker
½ ts kardemumma
3½ dl mjölk
50 g jäst

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Lite vaniljsocker

Mandelmassa

Florsocker till locket

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en skål eller köksassistent. Smält smöret, häll i mjölken och värm tills mjölken är fingervarm. Tilsätt jästen. Häll mjölkblandningen i degen, og knåda ordentligt.

För att få till goda, saftiga bullar är det viktigt att degen knådas ordentligt. Jeg brukar köra bulldegen i köksassistenten i 10 minuter, tills den blir smidig och lossnar från skålen. Var inte för snabb med att tillsätta mjöl, degen blir mindre och mindre kletig ju längre den knådas. Sedan ska den jäsa och vila i 30-40 minuter.

Knåda degen ordentligt och forma bullarna. Sätt dem på jäsning ett ljummet ställe, under en handduk. När de har jäst i 40-50 minuter är det lagom att starta ugnen och pensla bullarna med ägg, om du vill ha släta, fina bullar. Baka dem mitt i ugnen på 225 grader tills de är gyllene, i alt från 9-15 minuter, beroende på ugnen och hur stora bullarna är. Låt bullarna svalna av på ett galler.

Vispa grädden och smaka av med vaniljsocker. Skär toppen av bullarna, gröp ur en del av innanmätet i botten och fyll med mandelmassa. Klicka på grädde, lägg på locket och sikta över florsocker. Mums!

Det här inlägget postades i Familj & Relationer, Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>