Flyg billigt och långt med Norwegian

Lågprisflyg inom Europa har funnits ett bra tag. Nu tar Norwegian det hela ett steg längre och från och med igår erbjuder de lågprisflyg till både New York och Bangkok. I och med detta sätter Norwegian stor press på sina konkurrenter och att ett priskrig är i ankommande är ingen vild gissning. Anledningen till att Norwegian kan erbjuda dessa lågprisresor stavas Dreamliner. Boeing 787 Dreamliner är det senaste långdistansflygplanet från Boeing och den kanske största nyheten med den här flygplansmodellen är hur pass lite bränsle den gör av med jämfört med sina konkurrenter. Vid jämförelse med ett flygplan av modellen Airbus A330 gör en Dreamliner av med 17 ton mindre bränsle på en resa till New York och 24 ton om du reser till Bangkok, otroliga mängder.

När Norwegian igår lanserade sina nya rutter blev belastningen på sidan så hård att den för en stund låg nere. Särskilt konstigt är det kanske inte, du kan komma över biljetter för dryga tusenlappen, något som gör det möjligt att åka tur och retur till New York för runt 2000 kronor. De billigaste resorna till Bangkok kostar snäppet mer men är fortfarande mycket lägre än många konkurrenter. För dig som läser det här och tänker  ”wow, jag åker iväg redan nästa vecka!” får ta och tänka om lite. Första resorna till New York avgår i Maj och till Bangkok är det från och med Juni som gäller.

Med tanke på de låga priserna som Norwegian erbjuder är det inte någon vild gissning att säga att du kommer behöva vara ute i god tid för att få tag på en biljett. För att få en biljett i de allra lägsta prisklasserna är det extra viktigt att tänka på. Långdistansflygen kommer även att gå ifrån Oslo, där med finns möjligheten att åka billigt både från Stockholm och Oslo. Glöm därför inte att kika på bägge flygplatser efter avgångar, du kanske kan spara några hundralappar eller hitta bättre avgångstider!

Air NorwegianOm det här är början på ett riktigt pris återstår att se, men det känns högst troligt. Med andra ord är det här säkerligen något som enbart kommer gynna resenärerna och tillåta oss att ha en extra slant i fickan när vi åker iväg på semestern, och vem kan klaga på det? Etablerade flygbolag finns det såklart redan på dessa sträckor, och frågan som blir intressant är hur pass mycket priset går före andra aspekter som kanske premieras på andra bolag? Om jag får säga mitt så tror jag att 9 av 10 kommer att ta det lägre priset före låt säga några extra centimeter med benutrymme. Norwegian erbjuder dessutom direktflyg, till New York tar det runt åtta timmar.

Jag känner mig sugen, och kan tänka mig att många av er som läser det här gör detsamma. Vem blir inte sugen när New York kan nås för enbart några tusenlappar? Norwegian kanske skriver om kartan för långdistansflyg, bara framtiden kan utvisa det!

Publicerat i Övrigt, Solsemester, Storstadssemester | Lämna en kommentar

Skidsemestra i Sverige i vinter!

Är du en vintermänniska? Då kanske en skidsemester skulle vara på sin plats i vinter. I Sverige har vi ett brett utbud av orter som erbjuder skidåkning av hög klass. Var ska man då åka? När det finns så många alternativ kan det vara svårt att veta vilket av alla alternativ som passar bäst. I det här blogginlägget presenterar vi några alternativa skidorter som bjuder på härlig skidåkning!

Åre: Den kanske populäraste skidorten i hela Sverige, här hålls dessutom internationella tävlingar i utförsåkning på vintrarna vilket säger en hel del om kvaliteten på Åre som skidort. Högsta punkten heter Åreskutan och är hela 1420 meter över havet och därifrån får du en vy över hela Åre by och Åresjön, otroligt vackert. Åre har också den högsta fallhöjden bland alla svenska fjäll på 890 meter och har dessutom Sveriges enda kabinbana!

Åre har ett stort utbud av backar och är uppdelat i två huvudområden, Åreskutan/Björnen och Tegelfjäll/Duved. Med tanke på det stora utbudet finns det backar för alla, så vare sig du är där med familjen och småbarn eller för att åka off pist finns det backar som passar dig. Totalt finns hela 103 pister i Åre-området och 40 liftar. I Åre finns det även goda förutsättningar för längdskidåkning om det är något som faller dig mer i smaken, både i spår och på fjällen. Den längsta pisten i Åre är hela 6,5 kilometer lång!

Utbudet av boenden är även det ganska brett i Åre. De erbjuder allt ifrån lyxhotell till enklare fjällstugor eller vandrarhem. Att hyra en fjällstuga kan vara otroligt mysigt om ni är ett gäng kompisar eller en familj. Med närheten till backarna och skidspåren kan man snabbt bege sig ut och åka skidor när lusten infinner sig. Det finns många sätt att ta sig till Åre. Beroende på hur långt ifrån ni bor kan särskilda transportsätt passa bättre än andra. För de som orkar kan man enkelt ta bilen, vägarna i Åre bra, men det är dock viktigt att tänka på att underlaget kan vara lurigt under vinterhalvåret. Cirka åtta timmar med bil ifrån Stockholm är Åre beläget i nordlig riktning. Snabbaste sättet att ta sig till Åre är genom att flyga, vilket också kan kosta en slant. Det går att Åka direkt till Åre eller till Östersund som är en närliggande stad. Du kan ta dig till Åre via tåg från var som helst egentligen, var ute i tid så du hittar biljetter till bra pris. Till sist finns det också bussar, vilket tar längst tid och antagligen erbjuder sämst komfort, men de tar dig åtminstone till Åre!

Utsikt Åreskutan Skidsemester
Riksgränsen:
Det här är stället för dig som har lite mer vana av utförsåkning och uppskattar bra offpist. Riksgränsen, som är världens nordligaste skidort, erbjuder offpist av riktigt hög klass och kan verkligen rekommenderas för dig som är ute efter något annorlunda och lite mer krävande. Att åka till riksgränsen är kanske inget som är gjort för en barnfamilj, men ett kompisgäng som älskar att åka skidor kommer att stortrivas här. Förutom fantastisk skidåkning erbjuder Riksgränsen en natur och miljö som är fantastisk och svår att hitta på många andra platser. Det är inte svårt att känna lugnet och finna ro när du står uppe på en fjälltopp med omgivande fjäll i vyn. Du har snö och glittrande landskap så långt ditt öga kan nå, det är sannerligen en fröjd att få uppleva.

Det finns många fantastiska åk vid Riksgränsen, ett av de mest klassiska är det branta Nordalsfjället. Det här är ett åk som kräver lite mod, men när du väl tagit det första stavtaget och börjat åka ner så är det helt fantastiskt. När vädret tillåter fri sikt kan du från det läget se långt in i norge. Om du inte åkt offpist tidigare går det att hyra en guide som hjälp på vägen, på så vis kan du även få tips om andra bra åk.

Enklaste sättet att ta sig till Riksgränsen är med flygplan. När du landat på flygplatsen i Kiruna tar du sedan transferbuss vidare till Riksgränsen. Till skillnad från Åre så är det inte alltid så lätt att ta sig till Riksgränsen och vägen stängs då och då av vid hårt väder eller kraftiga snöfall. Väl på plats vid Riksgränsen finns det inte jättemånga olika typer av boenden av välja bland då Riksgränsen som område inte är särskilt stort. Men det finns enkla rum för dig med mindre budget och lyxigare varianter för dig som vill lyxa till det! För dig som vill åka med tåg så är det också möjligt, även om det tar ett bra tag. Restiden från Stockholm till Riksgränsen är 18 timmar, så se till att försöka få dig lite sömn på vägen, annars kan det bli en jobbig resa.

Vemdalen: Det sista resmålet vi tänkte tipsa om i den här guiden är Vemdalen. Vemdalen är den tredje största skidorten i Sverige och ett väldigt populärt resmål om vintrarna. En av anledningarna till det är att Vemdalen är ett av de snösäkraste områdena i Sverige. En vanlig säsong öppnar Vemdalen någon gång i oktober och avslutar sedan säsongen i maj, en väldigt lång säsong med andra ord. Orten Vemdalen är uppdelad i tre olika skidområden, Vemdalsskalet, Klövsjö/Storhogna samt Björnrike. Vemdalen som skidort är väldigt familjevänligt, här finns backar som passar de flesta och även skidskolor för de allra minsta som åker för första gången.

Vemdalen är ett område som erbjuder en hel rad olika aktiviter. Här finns utförsåkning, längdskidåkning, scooter-turer och möjligheten till natursköna promenader. Utförsåkningen är dock den aktivitet som det finns bäst förutsättningar för och bör vara anledningen till ert besök. Totalt finns 51 pister och 30 olika liftar i området. Högsta fallhöjden är 440 meter och den längsta pisten 2100 meter. För den som letar efter lite fart och hålligång på kvällarna rekommenderas det att vara i centrala Vemdalen, speciellt under Vemdalsveckan där det är väldigt mycket fest och partaj under en veckas tid.

Det finns många andra fina skidorter i Sverige som erbjuder skidåkning i toppklass, så chansen att ni inte skulle hitta något som passar er är faktiskt väldigt liten. Se till att vara väl förberedda till er skidsemester. Det innebär att ni bör ha med er rätt typ av utrustning, så som skidor, jackor, underställ och allt annat som kan behövas för långa dagar ute i naturen. Det går alltid att hyra skidor eller snowboards på plats om ni skulle känna för det.

Publicerat i Övrigt | Lämna en kommentar

Tågluffa i Europa

Något som jag sedan flera år tillbaka varit väldigt sugen på är att tågluffa. Det som lockar mig med en tågluff är möjligheten att få upptäcka väldigt många länder under en och samma semester. Låt oss vara ärliga, alla länder lockar ju inte riktigt lika mycket. Men vid en tågluff är det lätt att ge de länder du inte har så stora förväntningar på en chans. Tänk på det, det är ju helt förutsättningslöst, gillar du det inte kan du bara ta första bästa tåg därifrån. Det är en del av vad som lockar mig och vad jag känner är charmen i att tågluffa. En tågluff kan ju faktiskt vara helt ostrukturerad från första till sista dagen, gå på känsla helt enkelt!

Det bästa alternativet för dig som är intresserad av att tågluffa är att köpa ett Interrail-kort. Interrail Global Pass finns i två varianter: den billigaste varianten innebär att du får 5 valfria resdagar inom en 10-dagarsperiod eller 10 valfria resdagar inom en 22-dagarsperiod. Det andra kortet, som är lite dyrare, innebär att du får resa obegränsat under 15, 22 eller 30 dagar. Med andra ord kan det vara bra med lite planering innan du sticker iväg. Vet du om i förväg att du kommer vilja stanna på vissa platser lite längre kanske det räcker med ett kort där du bara har fem eller tio resdagar. Är du mer spontan så passar ett kort med obegränsade resor mycket bättre. Oavsett hur du tänkt göra så är det alltid rekommenderat att boka platsbiljett i förväg, på så sätt vet du att du kommer iväg med det tåg du tänkt. Tågen i Europa är nämligen ofta fullbokade och vissa tåg har bara ett visst antal platser avsatta för Interrail-passagerare. Gå in på SJ:s Interrail-sida så ser du en prislista på vad de olika korten kostar.

Resmålen i Europa är många, och du med ditt Interrail-kort ta dig till väldigt många länder, inte alla, men många. Det här är din chans att upptäcka alla delar av Europa under en och samma resa, norra, södra, östra och västra Europa väntar på dig. Många timmar på tåg kan bli lite segt i längden, så se till att ha med dig en smartphone, surfplatta eller en bärbar dator fullproppad med musik och film som får resorna att kännas lite kortare.

För dig som vill upptäcka Europa, ta chansen och tågluffa! Oavsett var du åker kommer det bli en resa du sent kommer glömma.

Publicerat i Äventyr, Övrigt | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

En dag i Montreal!

Vår franska kollega Myriam vill tipsa om Montreal i Kanada och vad du kan göra där!

Hur man vill lägga upp sin tid på i den här vackra kanadensiska staden är såklart upp till var och en, men här kommer åtminstone Myriams råd:

1. För det första kan det vara bra att använda sig av kartan på din smartphone
2. Leta upp en lokal bokaffär och skaffa dig en lokal guidebok.
3. Stoppa en lokalbo och be honom vara din guide för dagen i utbyte mot en mindre summa.

  Om du vill hålla dig till ett program som inte kräver att du ber främlingar att bli din guide för dagen så kan du alltid följa det här programmet:

  Kl 10:00. Du har precis vaknat upp och inlett din dag, du är antagligen rätt hungrig efter en lång natts sömn. I hotellkylen finns inte annat än nötter och oliver, blir det en bra Montrealfrukost? Absolut inte! Vill du leva som en sann Montrealbo kör du på brunch.

  Kl 11:30. Montreal är känt för att ha den bästa brunchen i världen. Ingen överdrift, det är sant. Lokala restauranger har väldigt mycket att erbjuda, så det finns något för varje smak: Fattiga riddare, bagels, ägg benedict, pannkakor, tallrikar med frukt och naturligtvis bacon, potatis och bönor. Plateau Mont Royal är en berömd del av Montreal som kommer att imponera på dig med dess utbud av restauranger som erbjuder brunch på sin meny.

  Mount Royal Park
  Mount Royal Park

  Om du har en relativt strikt budget, prova restaurangen  B&M. B&M finns på några olika platser men jag föreslår att du provar restaurangen som ligger på Saint Viateur Street i mitten av området Mile End. Mile End är Montreals motsvarighet till Soho i New York. När har du avslutat din brunch kan du gå på en härlig promenad längs med Park Avenue.

  Kl 12:30. Med hungern stillad kan du långsamt  vandra upp till Mount Royal Park. Väl på plats lämpar det sig väl med en liten tupplur. Precis som du är det många andra människor runt om i parken, somliga ligger och vilar i gräset, vissa spelar fotboll, badminton eller bara kopplar av tillsammans med sin familj, partner eller sina vänner.

  Vad du verkligen behöver veta om Montreal är att det är en plats på jorden som är hem för lättsamma människor. Så känn ingen press, var inte blyg, allt du behöver göra är att vara dig själv!

  Med det sagt är det dags att gå vidare med din dag…

  Utsikten från Mount Royal Park
  Utsikten från Mount Royal Park

  Kl 13:30. Ovanför Mount Royal Park finns det en plats som heter ”Utsikten”. Ja, det är en mycket populär turistatraktion eftersom att du från berget har utsikt över hela staden: Jacques Cartier Bridge, St Laurent floden,förorterna, den olympiska stadion etc. Även under kvällstid är utsiktplatsen en populär plats för förälskade par som gärna åker dit för den romantiska vyn. Men den verkliga anledningen till att åka dit, och du kan inte missa det, är för att få se de största tvättbjörnarna i världen! Så glöm inte att ta med dig kameran så att du kan föreviga ögonblicket, tvättbjörnarna tycker dessutom om att vara med på bild!

  Kl 14:30. Nu är det är dags att besöka Montreals innerstad. Om du besöker Montreal på sommaren,  vilket jag verkligen kan rekommendera, så är ett hett tips att prova Bixi. Det är ett cykelutyrningssystem som finns i Montreal. Montreal har välutvecklade cykelbanor som du bland annat kan använda för att besöka den berömda Sainte Catherine Street,  så när du cyklat dit kan du sedan trampa vidare till stadens businesscenter på Rene Levesque Boulevard och lite längre bort finner du ”gamla Montreal”.

  Kl 18:00. När klockan slagit sex tycker jag det kan vara tid nog att prova på en klassisk kanadensisk öl. Om du fortfarande downtown är Crescent Street gatan för dig som är ute efter att ta dig en kall öl eller en härlig cocktail. Du kan gå på exempelvis ”Thursday’s terrace” eller på Hotel de la Montagne som även dom har en terass, utsikten på båda dessa platser är fantastisk!

  Kl 20:00. Du lär vara rejält hungrig nu efter en lång dags vandrande. Montreal är också känt för sina många stekhus. Därför föreslår jag att du tar dig till ett sådant och sätter tänderna i en härlig köttbit,  förslagsvis på stekhuset Reuben’s på Saint Catherine Street.

  Kl 22:30. Partysygen? Saint Laurent är det som gäller för dig som vill ta del av Montreals härliga uteliv. Koko Lounge, Gogo Lounge, Buonanotte & Cie är några ställen du kan prova på. Men om du är ute efter något annorlunda, vilket jag rekommenderar, kan du prova Jello Martini Bar. Det här stället tar dig till New York för en kväll, så njut av Montreal och dess härliga utbud!

  Kl 03:00. När nattklubbarna stängt är det dags att röra sig hemåt igen. Men ett sista stopp innan sängen väntar. Se till att smaka en poutine på La Banguise Restaurant på Rachel Street. Poutine är en rätt från Quebec som består av pommes frites, ost och barbeequesås!

  När du gjort allt detta kan du med all säkerhet säga att du besökt Montreal och tagit del av vad den här härliga staden har att erbjuda!

  Publicerat i Storstadssemester | Etiketter , , , , | Kommentering avstängd

  Unna dig en fotbollsweekend!

  Ett nöje som allt fler svenskar ägnar sig åt är att åka iväg på weekendresor. Att flyga till storstäder i Europa är, i och med lågprisflygen, inte längre något som behöver kosta särskilt mycket. När weekendresorna ökat i antalet har det också tillkommit många olika typer av så kallade paketresor. En typ av paketresa vi på Kelkoo vill tipsa om är de fotbollsresor som olika resebolag erbjuder. I Europa har vi tillgång till världens bästa fotbollligor och paketresor finns till flera olika länder. Om du läser det här och tror att det bara handlar om fotboll kan du vara lugn. En fotbollsresa innebär mycket mer än fotboll i världsklass. Beroende på var du väljer att styra kosan finns massor av annat att gotta dig i.

  England , av många kallat för fotbollens hemland, är ett mycket populärt resmål när vi pratar om fotbollsresor. Engelska ligan är av många betraktad som den absolut bästa fotbollsligan i världen, och här spelar flera av världens bästa spelare. Förutom att du bjuds på fotboll i världsklass får du också chansen att uppleva arenor som är fullpackade av passionerade engelska fans. Popoulära resmål i England är främst London, Liverpool och Manchester. I London finns tre av Englands största klubbar, Arsenal, Chelsea och Tottenham. Om du är sugen på en resa till London så kan vi varmt rekommendera att gå på ett London-derby, du kommer garanterat att få uppleva en stämning som är svår att hitta någon annan stans.

  I Spanien hittar vi världens just nu bästa lag, FC Barcelona. Barcelona som stad är ett oerhört populärt resmål, i och med fotbollklubbens framgång på senare år har även fotbollsresorna till den katalanska staden ökat lavinartat. Barcelona spelar sina matcher på Camp Nou som är Europas största fotbollsarena. Totalt ryms cirka 100 000 personer på Barcelonas hemmamatcher, bara det är en anledning att åka ner och titta på det här bolltrollande laget.

  Paketresor finns som sagt till de flesta europeiska länder, så kolla runt på vad som känns mest intressant för ding del. Förutom England och Spanien rekommenderar vi resor till Tyskland, Italien och Frankrike (vem vill inte se Zlatan?). En paketresa består oftast av två nätter på hotell samt matchbiljetter. I vissa paketresor ingår också flygbiljetter medan andra lämnar det ansvaret åt dig. Så titta i spelschemat för ditt favoritlag och välj ut en spännande match. Europas finaste städer och fotboll i världsklass väntar på dig!

  Publicerat i Paketresor, Storstadssemester | Etiketter , , , , , , , , | Kommentering avstängd

  Upplev Norge med Hurtigruten!

  Nu när vi har tagit klivet in i September månad och mörkret faller på allt mer och mer kan det vara upplyftande att planera in en resa. Svenskar är i allmänhet svaga för värme och det är också oftast till just värmen vi reser. Men idag tänkte vi erbjuda ett lite annorlunda alternativ, ett alternativ som ger dig vyer så vackra att du knappt kommer tro dina ögon.

  Hurtigruten är en båttur längst den norska kusten. Resan går från Bergen till Kirkenes och sedan tillbaka till Bergen. Om du vill åka med på hela resan så sträcker den sig över 12 dagar, men det finns flera alternativ om 12 dagar skulle kännas som en för lång period.

  Hurtigruten

  Hurtigruten är som populärast under sommaren, men är verksamma under hela året. Är du intresserad av att åka nu i höst så kan du få vara med om att se hur den norska kustlinjen skiftar i färg. Från sommarens grönska till höstens många vackra färger. Hösten är dessutom en lugnare period ombord på båten, så för dig som är ute efter en lugn och fridfull tillvaro är Hurtigruten ett perfekt val. Har du riktig tur får du vara med att bevittnaett norrsken, något som äger rum då och då under vinterhalvåret.

  Båten stannar till i olika hamnar varje dag, så du får även chans att ta del av det norska landskapet till fots. Det går även att delta i ett antal olika exkursioner på vägen, där får du chansen att uppleva natur och landskap som du inte hittar på många andra platser på jorden.

  För dig som är ute efter något annorlunda är det här resan för dig. Ät gott, må gott och upplev sagolika kustlandskap i vårt härliga grannland Norge. Bare kos deg, som de säger i Norge!

  Publicerat i Äventyr, Norge, Övrigt | Etiketter , , , , , , , , | Kommentering avstängd

  Jordanien – Döda Havet, urgamla städer och oändlig öken

  Vill du bada i Döda Havet? Eller övernatta med beduinerna ute i öknen? Då ska du resa till Jordanien! Det är ett vänligt land vars befolkning kommer att ta emot dig med öppna armar.

  Jordanien  är utan tvekan ett av de mest inbjudanden länderna i Mellanöstern. Här kan du se den urgamla staden Petra, rida på kameler i Wadi-öknen och bada i Döda Havet. Lokalbefolkningen är ytterst gästfri och kommer att överösa dig med vänlighet. Turister tas väl emot, både unga och gamla.

  Amman, Jerash och Petra

  Det är en bra idé att starta din semester i Jordanien i huvudstaden Amman, som ligger på 7 kullar, vilket representeras i de sju stjärnorna i landets flagga. Staden är ett exempel på mötet mellan historien och framtiden och du kan se tydliga spår efter det gamla romerska styret. Besök de många bazarerna och njut den ena koppen te efter den andra, som vänliga säljare garanterat har redo åt dig.

  Amman by night

  Amman by night

  Jerash ligger en timmes bilfärd från Amman. Det är en grupp romerska ruiner som definitivt är värda ett besök. Där finns en amfiteater, ett tempel och det ovala forumet. Romarna lyckades att sätta sin prägel på framtiden i Jordan.

  Jerash ligger dock i lä i jämförelse med ruinstaden Petra som har blivit utnämnd till ett av världens sju nya underverk. Staden är inget mindre än makalös och det är ett äventyr att gå på upptäcktsfärd i den.

  Petra

  Dyk ner i Döda Havet

  Om du besöker Jordanien måste du nästan besöka Döda Havet. Från Amman Beach har du tillgång till både stranden och ett poolområde. Det är en speciell upplevelse att bada i Döda Havet. Du flyter ovanpå vattenytan på grund av den höga salthalten och det på grund av det är det omöjligt att simma i Döda Havet.

  Turist som badar i Döda Havet

  Öknen Wadi Rum och dykning i Jordanien

  Jordaniens öken Wadi Rum får du inte heller missa. Oavsett om du väljer att besöka öknen på kamelrygg eller i en landrover är det en oförglömlig upplevelse. Du kan övernatta i ett beduinläger i öknen och upleva den vackra och stillsamma öknennatten. Det är en skönhetsupplevelse som inte går att beskriva i ord.

  Jordanien bjuder också på dykning i Aqaba, som ligger ett par timmars bilresa från Amman. Aqaba är den enda hamnen i Jordanien och många människor kommer hit för att snorkla och dyka.

  Praktisk information om Jordanien

  Det är ganska enkelt att resa runt i Jordanien. Landet är inte särskilt stort och transport och taxi är billigt och enkelt att få tag i. Jordanien är också ett säkert land, och du kan utan problem resa dit ensam, om du känner för det.

  Har du fått upp ögonen för denna lilla pärla i Mellanösten? Då hittar du bra erbjudanden på flygbiljetter här!

  Ha en riktigt bra semester i Jordanien!

  Publicerat i Solsemester | Etiketter , , , , , | Kommentering avstängd

  Upplev det vackra öriket Indonesien

  Indonesien är ett spännande och färgrikt land. Här möts flera olika kulturer och du hittar tusentals mer eller mindre orörda öar som döljer sagolikt vacker natur. Stränderna är underbara. Du kan få se berg och vulkaner och inte minst den frodiga regnskog som breder ut sig over det vackra öriket.

  Indonesien kunde lika gärna ha hetat de ”De tusen öarnas land”. Indonesien består av inte mindre än 18 108 öar och är därmed världens största ögrupp. Det mest fantastiska är att majoriteten av öarna inte har utforskats ännu.

  En kulturell smältdegel
  Det finns ca. 320 olika etniska grupper i Indonesien och det sägs att det finns över 700 olika språk inom landet. Den största religionen är Islam, tätt följd av Buddhism, men det finns stora skillnader mellan olika språk och kulturella traditioner även inom de olika religionerna. Detta är anledningen till att det hålls en uppsjö av olika traditionella festivaler, ritualer och likande året runt, landet runt. Några exempel på festivaler man kan besöka är påskparaden som hålls på våren på ön Larantuka eller det balinesiska nyåret som firas i mars/april.

  Påskparad i Indonesien

  De mest berömda av de många indonesiska öarna är Java, Bali, Sumatra och Borneo. Men det är definitivt också värt att besöka öar som Lombok och Kalimantan. Särskilt Gili Island, som ligger utanför Lombok, är ett måste för dig som gillar att dyka och snorkla och älskar långa, kritvita sandstränder.

  Java och Jakarta
  Java är den mest befolkade ön i Indonesien. Här hittar du allt från aktiva vulkaner till spektakulära historiska monument som är mer än tusen år gamla. Indonesiens huvudstad Jakarta ligger också på Java. Jakarta är som de flesta miljonstäder i östasien – färgsprakande, kaotiskt, förorenad och pulserande. Om du gillar storstäder som Bombay, Sao Paolo, Ho Chi Minh City och Bangkok kommer du att älska Jakarta. Annars är den förmodligen ingenting du kommer att gilla särskilt mycket. Oavsett så är Jakarta en stor uppgift att ta sig an. Bara en tur till marknaden ger en kulturell upplevelse du sent kommer att glömma. Om du besöker staden bör du också besöka sultanplatsen Kraton och Borobodur, som är ett urgammalt tempelområde som har sydöstasiens största buddhistiska monument. Monumentet är med på UNESCOs lista över världsarv.

  Vad kan man hitta på i Indonesien?
  Sumatra har den vackraste och frodigaste regnskogen där du bland annat kan se orangutanger, om du har tur. Orangutangen är kraftigt utrotningshotad och lever idag bara på Borneo och Sumatra, så det är verkligen ett måste om du gillar naturupplevelser och långa skogsvandringar. Du kan också få oförglömliga jungelvandringar på Borneo, som dock bara är till hälften Indonesiskt.

  Utanför Lombok och Bali har du riktigt bra möjligheter att dyka och snorkla. Vattnet är kristallklart och om du har tur kan du se havsköldpaddor. Stränderna är kritvita, vattnet är varmt och det är inte långt ifrån hur man föreställer sig paradiset.

  Snorkling på Gili

  Lombok erbjuder också turer där du kan åka ut och se de lokala byarna och hur de arbetar på risfälten. Och så kan du bestiga berget Gunung Rinjani, som är 3726 meter högt och är det högsta berget på ön.

  Bali kallas gudarnas ö och lokalbefolkningen är övervägande buddhister. De tror att allt har en själ, från stenen på gatan, gräset, kläderna, bergen och maten. Barn betraktas som gudar tills de har fyllt 7 år. Bali är frodig och fylld med palmer, bambu och regnskog. Om du älskar golf är detta platsen för dig, här finns många fantastiska banor att spela på. Du kan också vandra över risfälten eller segla upp längs de många floder i en gummibåt och njuta av Bali från vattnet. Och detta är bara några få av de många oförglömliga upplevelser du kan få på Bali, som är den mest populära semesterön i Indonesien.

  Praktisk information till dig som planerar att resa till Indonesien
  Innan du reser, kontrollera vilka högtider och festivaler som planeras i området, då det påverkar transportmöjligheterna till området, och du kan råka ut för att fastna i stora folkmassor, vilket du kanske inte har lust med. Samma sak gäller om du vill uppleva en specifik festival eller högtid, kontrollera när och var de hålls och se till att du har möjlighet att ta dig dit innan du reser hemifrån.

  Det rekommenderas inte att resa mitt i regnperioden. Indonesien är ett tropiskt land och det har två årstider, regn och torka. Regnperioden är från november till mitten av mars och torkan är från april till oktober. De flesta föredrar givetvis att resa till Indonesien i torrperioden, men det kan också vara spännande att uppleva regnperioden då allt blommar och överdådigt frodigt. Du ska dock vara medveten om att vissa aktiviteter stängs ner i regnperioden. Det är exempelvis för farligt att vandra i bergen då ösregnen kan utlösa jordskred. Du kan också råka ut för att vägar och broar har svämmats över eller förstörts och det kan försvåra transporten.

  Regnperiod

  Var försiktig med att äta mat som inte har tillagats. Sålänge grönsakerna är tillagade borde du vara säker, men låt bli att äta dem råa om du inte själv har tvättat dem noga innan du äter dem. Magont kan förstöra en annars utmärkt semester.

  Solen är stark, mycket, mycket stark. Var försiktig och skydda dig mot solen med solkräm med en hög solfaktor varje dag. Smörj in dig flera gånger om dagen, särskilt om du badar eller om du svettas mycket.

  Har du blivit sugen på att utforska det underbara örike i fjärran östen? Här hittar du bra erbjudanden på flygbiljetter!

  Publicerat i Äventyr, Solsemester | Etiketter , , , , , , , , , , , | Kommentering avstängd

  Madeira – blommornas ö mitt i Atlanten

  1000 km från Lissabons Atlantkust ligger portugisiska Madeira. Om du älskar vacker natur och färgsprakande blommor hittar du din drömsemester på Madeira. De många arterna av blommor har gjort ön världsberömd och här blommar allt från palmer till Hibiscusar så att det är en fröjd för ögat.

  Madeira - blommornas ö

  Funchal – Mini-Lissabon
  Madeiras huvudstad heter Funchal och ligger ca. 18 km från öns enda internationella flygplats. Funchal är faktiskt den enda större staden på ön och här hittar du ett hav av muséer, restauranger, barer och butiker. Om du har varit i Lissabon kommer du att uptäcka att Funchal och Lissabon liknar varandra, både när det gäller stil och den avslappnade atmosfären. Staden domineras av branta kullerstensgator som du kan följa ned till Funchals hamn. Hamnen är perfekt för långa, stämningsfulla promenader där du kan njuta av de vackra omgivningarna och de många segelbåtar som ligger och guppar i hamnen.

  I Funchal bör du absolut besöka den botaniska trädgården, Jardim Botanico, där det växer fantastiska blommor från hela världen. Härifrån har du också en otrolig utsikt över ön.

  Om du är intresserad av arkitektur, religion eller historia så är domkyrkan Sé definitivt också värd ett besök. Det är framförallt interiören som är speciell, där olika portugisiska konstnärer har målat vackra bilder i taket.

  Funchal

  Valmuseum och regnbågsfärgade fiskebåtar
  Den lilla fiskebyn Canical, på öns östkust, var en gång i tiden ett centrum för valfångst. Även om valfångst nu är förbjudet kan du fortfarande se hur det gick till på byns valmuseum. Här kan du bland annat se hur stor en val faktiskt är och se en gammaldags valfångstbåt.

  Fiskebyn Camara de Lobos har en otroligt vacker bukt där regnbågsfärgade fiskebåtar ligger sida vid sida. När de inte är ute på havet roar sig fiskarna med öl och kortspel i hamnen, innan de åker ut och fiskar på kvällen. Camara de Lobos är mysig att gå runt i och atmosfären är helt unik.

  Gyllene Porto Santo
  Även om Madeira har mycket kan den tyvärr inte locka med några fantastiska sandstränder. Men turisterna har ändå tur, Porto Santo med sin gyllene badstrand ligger bara en båtresa bort.

  Från Funchal seglar minifärjor flera gånger om dagen. Det tar ca. 2½ timme att segla till Porto Santo men om du älskar strandlivet så är det värt resan. Porto Santo är kal i jämförelse med Madieras prunkade blomsterprakt, men du kan bada i Atlanten och uppleva en strand som inte liknar många andra. Och så ska det sägas att Porto Santos huvudstad, Vila Baleria, var Christopher Columbus hemort, så ön har också värdefull historia.

  Porto Santo

  Har du blivit sugen på att besöka blommornas ö i Atlanten? Du hittar bra erbjudanden på flygresor på Kelkoo. Här hittar du också hotell och biluthyrning.

  Publicerat i Solsemester | Etiketter , , , , | Kommentering avstängd

  Upplev Nepal och himmelska Himalaya

  Drömmer du om snöklädda berg, fantastiska vandringsturer och urgamla tempel med traditioner som sträcker sig tusentals år tillbaka? I så fall ska du besöka Nepal.

  Det finns oändligt många höjdpunkter i Nepal. Naturscenerna är minst sagt otroliga och de flesta beskriver en resa till Nepal som en av de mest oförglömliga och överväldigande upplevelser de har varit med om. Höjdpunkterna hittar du bland annat i bergen, bland dem världens högsta berg, Mount Everest, som ligger i bergskedjan Himalaya som ligger mellan Kina och Indien. Även om Nepal är ett av världens fattigaste länder, finns det mycket rikesom i naturen och kulturen, och om du har besökt Nepal en gång kommer du garanterat att vilja resa tillbaka.

  Huvudstaden Kathmandu
  Det är hektiskt i Kathmandu och här möts backpackers från hela världen. De flesta utflykter utgår härifrån och i stadens dal, Kathmandu Valley, hittar du den ena fantastiska historiska platsen efter den andra.

  Kathmandu

  Under året hålls ett flertal festivaler i Kathmandu. Nepal är buddhistiskt och det ses tydligt i landets arkitektur i de många tempel med sina iögonfallande spiror. Du kan också se de många tibetanska pilgrimmar som besöker staden i stora skaror och från Dakshinkali templet rinner en röd flod av blod från de många djur som offras varje lördag under Dansai festivalen i oktober.

  Pokhara och Base camps
  Pokhara är en trevlig liten by som förtjänar ett besök om du reser runt i Nepal. Den ligger vackert vid kanten av en sjö och drar til sig många backpackers och vandrare, som antingen är på väg upp i bergen eller ska på raftingtur. Från Pokhara har du den vackraste utsikten över Himalaya och om du känner dig i behov av inre frid kan du ta en meditationskurs i byn, något den också är berömd för.

  På andra sidan Kathmandu hittar du base camps som ger husrum åt många resande innan de reser vidare upp i bergen. Du kan bland annat ta dig till Mount Everest och en del av de andra höga bergen i regionen härifrån.

  Annapurna Base Camp

  Besök platsen där Buddha blev upplyst
  Platsen heter Bodh Gaya och enligt sägen vär det här Buddha fick sin berömda uppenbarelse genom meditation. Det vackra templet Mahabodhi är världsberömt. Du kan i samma område besöka Nalanda Buddhist Universitetet, där 10.000 buddhistiska studenter utbildar sig för att bli munkar.

  Om du är intresserad av djurliv kan vi varmt rekommendera att ta en tur till nationalparken Royal Chitwan. Här kan du ta på safari i jeep eller kanske ta en ridtur på en elefant, om du vågar. Området är mycket berömt för sina enhörnade noshörningar, så om du har tur kan du få se att av världens mest sällsynta djur. Forutom noshörningar finns här också tigrar och leoparder. Koshi Tappu är en annan nationalpark och djurreservat. Om du vill se exotiska djur är detta en av de bästa platserna att besöka då det täcker ett naturområde som knappt har rörts av människor. Du kan se krokodiler, delfiner, bufflar och inte minst mängder av färgsprakande fåglar.

  Om du vill upp i bergen…
  Några av världens bästa och vackraste, men också tuffaste, vandringsturer hittar du i Nepal. Du kommer upp på 1000 – 3000 meters höjd på de flesta rutter och på enstaka turer kommer du så högt som 5000 meter över havet. Om du vill vandra i bergen i Nepal rekommenderar vi områdena Annapurna, Everrest eller Langtang/Gosainkunda/Helambu Det finns vandringsturer på upp til 30 dagar, men om du tänker ta en så lång tur så se till att vara ordetligt förberedd med kläder, din fysiska form och säkerheten. Det är inte ofarligt att leva under så extrema förhållanden så lång tid åt gången om man inte är ordentligt förberedd.

  Om du inte är så mycket får hårda fysiska utmaningar så går det också att uppleva Himalaya från ovan genom att ta flyga över bergskedjan.

  Pokhara

  Har du fått blodad tand?

  Hitta bra erbjudanden på flygbiljetter på Kelkoo!

  Publicerat i Äventyr, Övrigt | Etiketter , , , , , , , | Kommentering avstängd