Skidsemestra i Sverige i vinter!

Är du en vintermänniska? Då kanske en skidsemester skulle vara på sin plats i vinter. I Sverige har vi ett brett utbud av orter som erbjuder skidåkning av hög klass. Var ska man då åka? När det finns så många alternativ kan det vara svårt att veta vilket av alla alternativ som passar bäst. I det här blogginlägget presenterar vi några alternativa skidorter som bjuder på härlig skidåkning!

Åre: Den kanske populäraste skidorten i hela Sverige, här hålls dessutom internationella tävlingar i utförsåkning på vintrarna vilket säger en hel del om kvaliteten på Åre som skidort. Högsta punkten heter Åreskutan och är hela 1420 meter över havet och därifrån får du en vy över hela Åre by och Åresjön, otroligt vackert. Åre har också den högsta fallhöjden bland alla svenska fjäll på 890 meter och har dessutom Sveriges enda kabinbana!

Åre har ett stort utbud av backar och är uppdelat i två huvudområden, Åreskutan/Björnen och Tegelfjäll/Duved. Med tanke på det stora utbudet finns det backar för alla, så vare sig du är där med familjen och småbarn eller för att åka off pist finns det backar som passar dig. Totalt finns hela 103 pister i Åre-området och 40 liftar. I Åre finns det även goda förutsättningar för längdskidåkning om det är något som faller dig mer i smaken, både i spår och på fjällen. Den längsta pisten i Åre är hela 6,5 kilometer lång!

Utbudet av boenden är även det ganska brett i Åre. De erbjuder allt ifrån lyxhotell till enklare fjällstugor eller vandrarhem. Att hyra en fjällstuga kan vara otroligt mysigt om ni är ett gäng kompisar eller en familj. Med närheten till backarna och skidspåren kan man snabbt bege sig ut och åka skidor när lusten infinner sig. Det finns många sätt att ta sig till Åre. Beroende på hur långt ifrån ni bor kan särskilda transportsätt passa bättre än andra. För de som orkar kan man enkelt ta bilen, vägarna i Åre bra, men det är dock viktigt att tänka på att underlaget kan vara lurigt under vinterhalvåret. Cirka åtta timmar med bil ifrån Stockholm är Åre beläget i nordlig riktning. Snabbaste sättet att ta sig till Åre är genom att flyga, vilket också kan kosta en slant. Det går att Åka direkt till Åre eller till Östersund som är en närliggande stad. Du kan ta dig till Åre via tåg från var som helst egentligen, var ute i tid så du hittar biljetter till bra pris. Till sist finns det också bussar, vilket tar längst tid och antagligen erbjuder sämst komfort, men de tar dig åtminstone till Åre!

Utsikt Åreskutan Skidsemester
Riksgränsen:
Det här är stället för dig som har lite mer vana av utförsåkning och uppskattar bra offpist. Riksgränsen, som är världens nordligaste skidort, erbjuder offpist av riktigt hög klass och kan verkligen rekommenderas för dig som är ute efter något annorlunda och lite mer krävande. Att åka till riksgränsen är kanske inget som är gjort för en barnfamilj, men ett kompisgäng som älskar att åka skidor kommer att stortrivas här. Förutom fantastisk skidåkning erbjuder Riksgränsen en natur och miljö som är fantastisk och svår att hitta på många andra platser. Det är inte svårt att känna lugnet och finna ro när du står uppe på en fjälltopp med omgivande fjäll i vyn. Du har snö och glittrande landskap så långt ditt öga kan nå, det är sannerligen en fröjd att få uppleva.

Det finns många fantastiska åk vid Riksgränsen, ett av de mest klassiska är det branta Nordalsfjället. Det här är ett åk som kräver lite mod, men när du väl tagit det första stavtaget och börjat åka ner så är det helt fantastiskt. När vädret tillåter fri sikt kan du från det läget se långt in i norge. Om du inte åkt offpist tidigare går det att hyra en guide som hjälp på vägen, på så vis kan du även få tips om andra bra åk.

Enklaste sättet att ta sig till Riksgränsen är med flygplan. När du landat på flygplatsen i Kiruna tar du sedan transferbuss vidare till Riksgränsen. Till skillnad från Åre så är det inte alltid så lätt att ta sig till Riksgränsen och vägen stängs då och då av vid hårt väder eller kraftiga snöfall. Väl på plats vid Riksgränsen finns det inte jättemånga olika typer av boenden av välja bland då Riksgränsen som område inte är särskilt stort. Men det finns enkla rum för dig med mindre budget och lyxigare varianter för dig som vill lyxa till det! För dig som vill åka med tåg så är det också möjligt, även om det tar ett bra tag. Restiden från Stockholm till Riksgränsen är 18 timmar, så se till att försöka få dig lite sömn på vägen, annars kan det bli en jobbig resa.

Vemdalen: Det sista resmålet vi tänkte tipsa om i den här guiden är Vemdalen. Vemdalen är den tredje största skidorten i Sverige och ett väldigt populärt resmål om vintrarna. En av anledningarna till det är att Vemdalen är ett av de snösäkraste områdena i Sverige. En vanlig säsong öppnar Vemdalen någon gång i oktober och avslutar sedan säsongen i maj, en väldigt lång säsong med andra ord. Orten Vemdalen är uppdelad i tre olika skidområden, Vemdalsskalet, Klövsjö/Storhogna samt Björnrike. Vemdalen som skidort är väldigt familjevänligt, här finns backar som passar de flesta och även skidskolor för de allra minsta som åker för första gången.

Vemdalen är ett område som erbjuder en hel rad olika aktiviter. Här finns utförsåkning, längdskidåkning, scooter-turer och möjligheten till natursköna promenader. Utförsåkningen är dock den aktivitet som det finns bäst förutsättningar för och bör vara anledningen till ert besök. Totalt finns 51 pister och 30 olika liftar i området. Högsta fallhöjden är 440 meter och den längsta pisten 2100 meter. För den som letar efter lite fart och hålligång på kvällarna rekommenderas det att vara i centrala Vemdalen, speciellt under Vemdalsveckan där det är väldigt mycket fest och partaj under en veckas tid.

Det finns många andra fina skidorter i Sverige som erbjuder skidåkning i toppklass, så chansen att ni inte skulle hitta något som passar er är faktiskt väldigt liten. Se till att vara väl förberedda till er skidsemester. Det innebär att ni bör ha med er rätt typ av utrustning, så som skidor, jackor, underställ och allt annat som kan behövas för långa dagar ute i naturen. Det går alltid att hyra skidor eller snowboards på plats om ni skulle känna för det.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>