Upplev det vackra öriket Indonesien

Indonesien är ett spännande och färgrikt land. Här möts flera olika kulturer och du hittar tusentals mer eller mindre orörda öar som döljer sagolikt vacker natur. Stränderna är underbara. Du kan få se berg och vulkaner och inte minst den frodiga regnskog som breder ut sig over det vackra öriket.

Indonesien kunde lika gärna ha hetat de ”De tusen öarnas land”. Indonesien består av inte mindre än 18 108 öar och är därmed världens största ögrupp. Det mest fantastiska är att majoriteten av öarna inte har utforskats ännu.

En kulturell smältdegel
Det finns ca. 320 olika etniska grupper i Indonesien och det sägs att det finns över 700 olika språk inom landet. Den största religionen är Islam, tätt följd av Buddhism, men det finns stora skillnader mellan olika språk och kulturella traditioner även inom de olika religionerna. Detta är anledningen till att det hålls en uppsjö av olika traditionella festivaler, ritualer och likande året runt, landet runt. Några exempel på festivaler man kan besöka är påskparaden som hålls på våren på ön Larantuka eller det balinesiska nyåret som firas i mars/april.

Påskparad i Indonesien

De mest berömda av de många indonesiska öarna är Java, Bali, Sumatra och Borneo. Men det är definitivt också värt att besöka öar som Lombok och Kalimantan. Särskilt Gili Island, som ligger utanför Lombok, är ett måste för dig som gillar att dyka och snorkla och älskar långa, kritvita sandstränder.

Java och Jakarta
Java är den mest befolkade ön i Indonesien. Här hittar du allt från aktiva vulkaner till spektakulära historiska monument som är mer än tusen år gamla. Indonesiens huvudstad Jakarta ligger också på Java. Jakarta är som de flesta miljonstäder i östasien – färgsprakande, kaotiskt, förorenad och pulserande. Om du gillar storstäder som Bombay, Sao Paolo, Ho Chi Minh City och Bangkok kommer du att älska Jakarta. Annars är den förmodligen ingenting du kommer att gilla särskilt mycket. Oavsett så är Jakarta en stor uppgift att ta sig an. Bara en tur till marknaden ger en kulturell upplevelse du sent kommer att glömma. Om du besöker staden bör du också besöka sultanplatsen Kraton och Borobodur, som är ett urgammalt tempelområde som har sydöstasiens största buddhistiska monument. Monumentet är med på UNESCOs lista över världsarv.

Vad kan man hitta på i Indonesien?
Sumatra har den vackraste och frodigaste regnskogen där du bland annat kan se orangutanger, om du har tur. Orangutangen är kraftigt utrotningshotad och lever idag bara på Borneo och Sumatra, så det är verkligen ett måste om du gillar naturupplevelser och långa skogsvandringar. Du kan också få oförglömliga jungelvandringar på Borneo, som dock bara är till hälften Indonesiskt.

Utanför Lombok och Bali har du riktigt bra möjligheter att dyka och snorkla. Vattnet är kristallklart och om du har tur kan du se havsköldpaddor. Stränderna är kritvita, vattnet är varmt och det är inte långt ifrån hur man föreställer sig paradiset.

Snorkling på Gili

Lombok erbjuder också turer där du kan åka ut och se de lokala byarna och hur de arbetar på risfälten. Och så kan du bestiga berget Gunung Rinjani, som är 3726 meter högt och är det högsta berget på ön.

Bali kallas gudarnas ö och lokalbefolkningen är övervägande buddhister. De tror att allt har en själ, från stenen på gatan, gräset, kläderna, bergen och maten. Barn betraktas som gudar tills de har fyllt 7 år. Bali är frodig och fylld med palmer, bambu och regnskog. Om du älskar golf är detta platsen för dig, här finns många fantastiska banor att spela på. Du kan också vandra över risfälten eller segla upp längs de många floder i en gummibåt och njuta av Bali från vattnet. Och detta är bara några få av de många oförglömliga upplevelser du kan få på Bali, som är den mest populära semesterön i Indonesien.

Praktisk information till dig som planerar att resa till Indonesien
Innan du reser, kontrollera vilka högtider och festivaler som planeras i området, då det påverkar transportmöjligheterna till området, och du kan råka ut för att fastna i stora folkmassor, vilket du kanske inte har lust med. Samma sak gäller om du vill uppleva en specifik festival eller högtid, kontrollera när och var de hålls och se till att du har möjlighet att ta dig dit innan du reser hemifrån.

Det rekommenderas inte att resa mitt i regnperioden. Indonesien är ett tropiskt land och det har två årstider, regn och torka. Regnperioden är från november till mitten av mars och torkan är från april till oktober. De flesta föredrar givetvis att resa till Indonesien i torrperioden, men det kan också vara spännande att uppleva regnperioden då allt blommar och överdådigt frodigt. Du ska dock vara medveten om att vissa aktiviteter stängs ner i regnperioden. Det är exempelvis för farligt att vandra i bergen då ösregnen kan utlösa jordskred. Du kan också råka ut för att vägar och broar har svämmats över eller förstörts och det kan försvåra transporten.

Regnperiod

Var försiktig med att äta mat som inte har tillagats. Sålänge grönsakerna är tillagade borde du vara säker, men låt bli att äta dem råa om du inte själv har tvättat dem noga innan du äter dem. Magont kan förstöra en annars utmärkt semester.

Solen är stark, mycket, mycket stark. Var försiktig och skydda dig mot solen med solkräm med en hög solfaktor varje dag. Smörj in dig flera gånger om dagen, särskilt om du badar eller om du svettas mycket.

Har du blivit sugen på att utforska det underbara örike i fjärran östen? Här hittar du bra erbjudanden på flygbiljetter!

Det här inlägget postades i Äventyr, Solsemester och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.