Apples WWDC – en sammanfattning

Apple hade i måndags sin årliga keynote inför WWDC, och de presenterade mycket nytt. Lite, men otrolig, hårdvara och ganska mycket mjukvara. Precis som det ska vara på en utvecklarkonferens av Apple.

Vi börjar med hårdvaran, Apple släppte totalt 5 nya datorer. Uppdateringar av båda Macbook Air-modellerna samt Macbook Pro 13“ och 15”. Den gamla 17″-versionen är nu borta och vill du ha en extremt stor bärbar Mac så får du köpa en begagnad.

Vad som istället är helt nytt är vad de kallar “Macbook Pro med retina-skärm”. Och titeln är ganska beskrivande, det är en Macbook med en enastående skärm. Upplösningen är på hela 2880×1800 pixlar och det är den mest högupplösta skärmen som finns på en bärbar dator idag. Inte nog med att skärmen är den bästa, den är tunnare och har bättre prestanda än någon annan bärbar Mac. Och om du tror att det är något som låter för bra för att kunna komma ut redan i år, så kan jag säga att Apple redan skeppar denna magiska produkt till oss kunder med ett kraftigt pris på runt 22 000 kr.

Och så till mjukvaran. Apple presenterade uppdateringar till både deras datorer och mobila enheter. Till datorer heter nästa operativsystem OS X Mountain Lion och kommer endast gå att köpa via Mac App Store, detta gör att du måste ha antingen Snow Leopard eller Lion för att kunna uppgradera. Största fördelen med att de bara släpper den digitalt är att de kan få ner priset rejält, Mountain Lion kommer bara kosta runt 200 kr. Riktigt billigt för en så stor uppdatering som det ändå är.

Mountain Lion är fortsättningen på den transformation som började med Lion. Då tog Apple de bästa egenskaperna hos iOS och förde över det till datorn. Nu får du funktioner som att webbläsarens flikar synkar mellan din Mac och dina iOS-enheter, du får ett notifikationscenter även på Mac, du kan skriva påminnelser och anteckningar med dedikerade appar som även de synkar mellan alla dina enheter. Nyckelordet är synkronisering, vilken enhet du än plockar upp ska du ha senaste versionen av alla dina dokument och andra uppgifter.

Sen har vi även en uppdatering av mobila operativsystemet iOS, som du har på iPhone och iPad. Föga förvånande heter den iOS6 och innehåller massor av nya funktioner, men det berättar jag om i ett senare inlägg..

Det här inlägget postades i Appar, Datorer & Surfplattor, Mjukvara, Mobiltelefoner, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.