Är EarPod bättre än sin föregångare?

Det har tagit ett bra tag, men nu har äntligen Apple förnyat sina hörlurar.

Ända sedan jag köpte min första iPod har jag varit besviken över kvalitén på de medföljande hörlurarna. Apples nya hörlurar, EarPod, säger sig ha förbättrad ljudkvalitet, bättre ergonomisk form som följer utformningen av örat samt att de ska stå sig bättre mot svett och vattenstänk som uppstår när du exempelvis joggar.

Vid en första anblick är de nya hörlurarna ganska så lika sina föregångare med samma typ av enhetliga kroppsstruktur,men nu med en öppning vid kanten av varje knopp som styr ljudet in i hörselgången, snarare än den traditionella modellen som hade nät över en hel sida. Vad jag tidigare ogillat med Apples hörlurar är mängden ljud som flyr undan örat och som istället får andra människor att höra. Detta är något som tycks påverka ljudkvaliteten går i örat. Det verkar som Apples ingenjörer har arbetat hårt på designen för att förbättra basljudet, vilket ger ett djupare rikare basljud, men också för att minimera mängden ljud som förloras.

De här hörlurarna kommer även med en inbyggd hands-free-kontroll, något som även funnits hos tidigare modeller. I och med detta kan du styra din musik eller dina videos då du kan pausa, höja eller sänka eller byta låt. Du kan såklart också använda den till vanliga samtal och genom att trycka på kontrollen svara eller avsluta ett samtal. På de nya hörlurarna är den här funktionen mer isolerad för att den ska klara av lite tuffare förhållanden.

Inuti EarPod verkar det som att tekniken inte har förändrats nämnvärt, bortsett från en del av de material som används. De har ersatt plastbaserade högtalarkoner med pappersbaseradee då de borde vara mer motståndskraftiga och mindre benägna att slitus ut och i teorin bör de också ge en förbättrad baston. Om dessa högtalarkoner skulle gå sönder är det är inte riktigt värt en reparation. Apples hörlurar är fortfarande en modell som du använder, sliter ut och sedan slänger. Att köpa nya EarPods kostar från 249kr.

Jag tror att frågan egentligen handlar om huruvida Apple har lyckats förbättra ljudkvaliteten, hållbarheten komforten nog mycket för att kunna rättfärdiga en prisslapp på 249kr? Många recensioner på nätet har redan visat att även om den nya designen sitter mer stadigt i örat än tidigare så är det långt ifrån någon toppmodell. Men även om de fortfarande inte känns lika naturliga som vissa andra in-ear lurar så är det en klar förbättring på komfort och prestanda.

Vissa personer har jämfört den nya ljudkvaliteten med ljudet hos mer avancerade hörlurar som kostar upp till 2000 kr. Jag kan inte riktigt föreställa mig att detta är helt korrekt och tror att det möjligen är lite överdrivet. Men jag kan absolut hålla med om att ljudet och särskilt basljudet har förbättrats. Men från andra konkurrerande modeller får du för samma eller liknande pris en ofta bra mycket bättre ljudkvalitet, t.ex. från tillverkare som Sennheiser, Sony eller Philips.

Så Sammanfattningsvis anser jag att de nya Apple EarPods är en stor förbättring, och mycket välkommen som freebee med din nya iPhone 5, men att köpa dessa löst för runt 250kr är lite onödigt då jag tror du kan få något mycket bättre i liknande prisklass.

Det här inlägget postades i Ljud, Mobiltelefoner, Nyheter, Övrigt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.