Curiosity, en pryl på annan planet.

Visst, det kanske är lite att ta i när man kallar Curiosity för en pryl. Den är lika stor som en bil och har teknik för miljarder i sig, så den är inget vi konsumenter kan köpa i vår lokala teknikaffär. Men nu har NASA:s underverk landat på planeten Mars, och för många teknikintresserade stod världen stilla tidigare under veckan.

För ungefär 9 månader så skickades en rymdfärja iväg med målet att anlända till Mars. Som vanligt när något skickas ut i rymden så var själva raketen riktigt stor när den lämnade uppskjutningsrampen men inte lika stor när den väl landade. Detta för att den har bränsletankar, värmesköldar och annat som den släpper ifrån sig längs vägen när farkosten inte behöver dem längre. Apparaten som landade heter Curiosity och är en självgående robot som är ungefär lika stor som din bil.

Curiositys huvuddator är en RAD750 med en PowerPC CPU på 200MHz och 2GB hårdiskutrymme. Det kanske inte låter som mycket men det är tydligen mer än nog för de uppgifter som den ska göra. För när man väljer datortyp till ett sådant här uppdrag kollar man inte på hastighet, utan på hållbarhet. Just denna dator är erkänd bland forskare för sin riktigt bra stabilitet och den klarar även extrema temperaturer och höga nivåer av radioaktivitet. Kul att veta är att den kör VxWorks mjukvara, en mjukvara som används i flera andra liknande uppdrag men även i BMW:s iDrive system och Apple Airport Extreme. Så den router för trådlöst nätverk du eventuellt har hemma kör samma programvara som ett av NASA:s mest påkostade projekt.

Curiosity har även 17 st 2-megapixel kameror, en kamera som kan filma i 720p. 4 Hazcams finns även monterade som hjälper farkosten att bygga en 3D-karta av Mars yta. Vädermonitorer, materialanalyserare, strålningsmätare, och diverse andra enheter finns även för att kunna göra mätningar på planeten. Sen finns det självklart en radioenhet som kommunicerar med jorden (via satelliter). All denna teknik måste ju drivas med någonting också, och det görs med hjälp av plutonium. Alltså inget du kan köpa för att driva ditt eget hem.

Det ska bli spännande att se vad som Curiosity kommer att skicka tillbaka till jorden, och vilka analyser den utför. Men att en “bil” skickades från jorden ända till Mars, det är ganska häftigt i sig.

 

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.