Dags att snacka datorer

I dagens smartphone-fokuserade teknikvärld så är det lätt att glömma att många behöver även en dator att arbeta vid, och i dagsläget finns det ingen anledning att inte välja en bärbar dator. Jag tänkte berätta om ett par tunna och extremt mobila datorer som har släppts de senaste månaderna.

Acer Aspire S3 Ultrabook
Denna dator är med i Intels ”Ultrabook”-linje. Då ingen behöver monsterdatorer längre har Intel satsat på att göra små och energisnåla processorer. Detta innebär att Acer kan göra sin Aspire S3 tunn och lätt. Med ca 13mm på tunnaste punkten och en vikt på ca 1.3 kg så är den sannerligen bärbar. Med denna dator får du en batteritid på ungefär 3.5 timmar, något som kan tyckas lite för en dator som kostar runt 8000 kr.

Asus Zenbook UX31
Här går vi upp i prisklass till ca 9000kr med Asus Zenbook UX31 men som vanligt får man vad man betalar för. Datorn är tunn, bara runt 3mm på tunnaste stället (ca 18 vid tjockaste stället). Zenbook UX31 är även lättare än Aspire, men inte med mycket då det endast skiljer ett par gram. Batteritiden du kan få ut av den här datorn är hela 5.5 timmar, riktigt bra för en dator med Windows.

Macbook Air 13″
Här är datorn som egentligen skapade kategorin, Macbook Air var i princip först med supertunna datorer som ändå hade okej prestanda. Och ärligt talat så ligger de än idag på topp, trots ny konkurrens. Den är tunnare än Asus, Macbook Air är från 3mm upp till 17mm tjock och vikten ligger någonstans mellan Asus- och Acer-datorerna. Vi snackar alltså inte stora skillnader här. Batteritiden ligger däremot på ca 7 timmar, överlägset mot de andra. Men så kör denna dator Mac OS X, hade man kört Windows på den så hade det nog bara legat runt 6 timmar. Den ökade kvaliteten och prestanda som en Mac ger kostar förstås, runt 12 000kr får du ge för en Air.

Vilken som är datorn för dig är individuellt, vissa föredrar kvalitet och design. Andra föredrar kompatibilitet med gamla program. Det eviga kriget mellan Mac och PC är ju inte lika avgörande längre då allt ändå görs i en webbläsare nuförtiden, då blir alltså en hårdvara du gillar viktigare än operativsystemet.

Det här inlägget postades i Datorer & Surfplattor och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.