En 3D-skrivare till hemmet

För ett par år sedan var 3D-skrivare en vara som bara stora företag hade råd med. De var större än ett kylskåp och var ganska dyra att tillverka saker med. Nu ska det bli ändring, de nya 3D-skrivarna är billigare, bättre och man kan även ha dem på skrivbordet hemma.

En 3D-skrivare är precis vad det låter som, en skrivare som skriver ut modeller i 3D. Men som du kanske förstår så är det inte papper och bläck man laddar denna skrivare med, det är ofta en form av plast. Skrivaren har ett skrivhuvud som rör sig i tre dimensioner och den sprutar ut plast lager för lager tills den kommer till toppen av din modell.

De mest omtalade 3D-skrivarna som antingen är ute på marknaden nu eller kommer snart är Cubify 3D printer samt MakerBot Replicator. MakerBot är den lite mer kraftfulla modellen där man både kan göra lite större modeller samt ladda ner modeller från ett stort bibliotek, Thingiverse. Cubify däremot kommer ha en form av butik där man kan köpa modeller, från några kronor till flera tusen.

Det finns mycket man kan göra med en 3D-skrivare. Behöver du en kapsylöppnare, skriv ut en. Behöver du en skiftnyckel, skriv ut en. Det finns nästan oändliga möjligheter, och speciellt kul kan det vara med barn – man kan skriva ut unika möbler för att fylla ett dockhus med, eller skriva ut den där legobiten som tappades bort. För de saker du skriver ut håller faktiskt helt okej kvalitet.

Tyvärr är de ju fortfarande inte billiga, de kostar runt 10 000 kr. Så antingen behöver du ha mycket pengar på fickan eller så får du satsa på att göra något du kan sälja för att det ska vara värt en investering. Sen kostar ju även “påfyllningsbläck” (plast) flera hundra kronor, beroende på vilken färg man vill ha.

Det här inlägget postades i Nyheter, Övrigt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.