Facebook köper Instagram!

Nyheten slog ner som en bomb på måndagskvällen – Facebook köper fotoappen Instagram för 1 miljard dollar. Det är alltså ungefär 6,5 miljarder svenska kronor. Och det är inte bara en stor summa pengar, det kommer även betyda mycket för båda tjänsterna.

Instagram var till en början endast en applikation till iPhone. Man fotograferar, bilden klipps till en kvadrat och man kan därefter lägga på ett filter för att få det utseende man vill ha på bilden. När du är färdig med detta skriver du en liten beskrivning och väljer om du vill dela bilden på några andra externa nätverk såsom Facebook, Twitter eller Tumblr. Alla bilder delas automatiskt på Instagrams egna sociala nätverk.

Detta sociala nätverk har växt så det knakar. För någon vecka sedan kom det ut att Instagram hade 30 miljoner användare på iOS, något som är jättestort för en app som endast finns på iPhone. Instagram har inte ens någon ordentlig webbsida där du kan ladda upp eller bläddra bland bilder. Allt sker i appen. Och detta beror inte på att de inte hunnit göra en webbklient, de vill helt enkelt ha det som en mobil upplevelse.

Förra veckan så kom Instagram till Android, något som många tydligen hade längtat efter trots att det finns flera alternativ. Appen till Android ska fungera på nästan samma sätt, bara några få funktioner saknas. Tyvärr så verkar applikationen inte ha stöd för alla telefoner men de kommer lägga till stöd för fler enheter framöver. Under de första dagarna fick de över en miljon nya Android-användare. Så plattformen växer ännu snabbare nu.

Men kommer Instagram att finnas kvar nu när Facebook har köpt upp det? Ja, säger Facebook, de kommer låta det vara en egen och helt fristående applikation. Men då Facebook har köpt Instagram för den talang som finns där i form av designers och utvecklare så kommer Instagram utan tvekan få lägre prioritet framöver. Rykten säger att Facebook har stora planer på gång och de behöver all talang de kan få. Förra året köptes ju Gowalla upp för talangen, och som jag skrev för några veckor sedan så är deras tjänst nu helt nedlagd.

Vi får helt enkelt vänta och se vad som händer med Instagram, men en sak är säker. Inom en snar framtid så kommer dina bilder inte laddas upp på ett litet indie-företags servrar. De går till Facebooks.

Det här inlägget postades i Appar, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.