Femto-fotografi

Medan dagens digitalkameror är fokuserade på att öka antalet megapixlar och möjligheten att spela in video i 1080p har forskare vid Massachussetts Institute of Technology, eller MIT som det är mer känt som, tagit en titt in i framtiden genom att utforkska världen av ultrasnabb inspelning.

Låt oss köra några nummer för att sätta saker och ting i perspektiv. Vanliga digitalkameror tar idag bilder med en topphastighet på runt 60 bilder per sekund (fps). Den snabbaste kommersiellt producerade videokameran på marknaden kan ta bilder i upp till flera miljoner fps, dock till en mycket låg upplösning.

Det är här femto-fotografering kommer in i bilden. Femto-fotografi tillåter bilder att fångas i en häpnadsväckande hastighet av en biljon bilder per sekund. Det är tillräckligt snabbt för att kunna fånga en explosion av ljus som rör sig i slow motion.

Femto-fotografering kan inte bara användas för ultrasnabb avbildning av saker som inte är synliga för blotta ögat, men tack vare den här tekniken kan vi nu äntligen se hur ljusvågor skingras och studsar av och på föremål runt omkring oss. Med den här nya tekniken kan Femto-kameror även se runt hörn genom att spela in ljus som studsar av föremål och sedan pussla ihop en grov 3D-bild av dolda föremål, ballt va?

Ramesh Raskar, som är docent vid MIT:s medialabb, ger här en presentation av den nya teknologi och till vilka användningsområden den här tekniken skulle kunna tänkas vara användbar till i framtiden. Bland förslagen hittar vi bland annat kameror för att förebygga bilolyckor och avancerad medicinsk avbildning. Det går inte att komma ifrån det faktum att det är en spännande tid vi lever i och nya spännande teknologier som skjuter fram gränsen för vad som är möjligt dyker ständigt upp. Det ska bli otroligt spännande att se vad femto-fotografi kommer göra för världen och för oss som konsumenter!

Det här inlägget postades i Foto, Nyheter, Övrigt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>