Finns det virus i min telefon?

Detta är en fråga som fler och fler ställer sig nuförtiden, och det blir inte bättre av att många felrapporter kommer fram i media. Många påstår sig ha pratat med säkerhetsexperter, där experterna i själva verket kommer från företaget som vill sälja antivirusprogram till din Android-telefon.

Notera ordet Android här, för det är här de största (men inte enda) problemen finns. Detta beror inte alls på att Android skulle vara ett sämre och mer lätthackat operativsystem, utan mer på att vem som helst kan lägga upp applikationer på Android Market/Google Play utan att det kontrolleras. Google gör visserligen vissa kontroller i efterhand men då kan det vara för sent. Apple har stenhård kontroll på sin App Store och släpper bara igenom det som de själva vill ha där. Visst kommer farliga applikationer igenom där också men procentuellt är de mycket färre och ofta försvinner appen fortare också. Apple motiverar sitt stängda ekosystem med att det är säkrare, så det är upp till dem att bevisa det också. Samma gäller Microsoft Marketplace som även det har samma stängda system som Apple.

Android är också det enda operativsystemet där det går att installera ett riktigt antivirus-program. Vad dessa antivirusprogram till Android gör är att de kollar vilka appar du har installerat och jämför dem med en lista av skadliga sådana. Har du en farlig app eller ett ”virus” som de ibland kallar det så ber de dig att ta bort appen. Apple tillåter inte att en app ska kunna känna av vilka andra applikationer som är installerade på samma sätt och därmed kan de inte ha antivirusskydd.

Men bra antivirusskydd kostar och vill man inte spendera pengar på detta så går det faktiskt att skydda sin mobiltelefon med sunt förnuft. Innan du installerar en app från Android Market så måste du alltid kolla vad applikationen vill ha tillgång till, om ett spel säger att den vill ha tillgång till dina sms så är det dags att börja bli misstänksam. För de appar som åkt fast är ofta de som automatiskt skickar sms eller ringer till betaltjänster. Så kolla alltid en apps ”Permissions” innan du laddar ner något, så klarar du dig från majoriteten av farligheter.

Det här inlägget postades i Appar, Mobiltelefoner och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.