Funkar livet med endast en surfplatta?

Nyligen skulle jag vara bortrest i ungefär en vecka, hade precis skaffat en iPad och ville ha så lätt packning som möjligt. Jag slog samman dessa tre faktorer för att testa om det går att ersätta datorn med en surfplatta. Många säger att surfplattor är gjorda för att konsumera med, men då jag behövde studera, skriva och programmera under min resa så fick jag även testa att skapa. Även om mitt test var med en iPad så blir det troligen ungefär samma upplevelse som om du skulle ha t.ex. en Toshiba Blade eller en Transformer Prime.

Att läsa nyheter och böcker gick minst lika bra som om jag hade haft en dator, det gick nästan bättre. Skärmen på nya iPad är så mycket bättre än någon dator på marknaden idag, vilket märks om man behöver använda den mycket. Att kunna vara social gick också bra då det finns bra appar för både Twitter, Facebook och andra sociala nätverk.

Problemen kom när jag skulle börja producera saker, att skriva på en pekskärm är inte direkt bekvämt. Då jag skriver på en dator utan att titta på tangentbordet blev det snabbt väldigt ovant att behöva titta exakt var jag sätter ner fingrarna innan jag trycker. Efter ett par dagar ökade jag hastigheten men aldrig någonsin kom jag upp i samma produktivitet som vid min dator hemma.

Att programmera blev exakt samma sak, bristen på tangentbord blev en begränsande faktor. Men här saknade jag också möjligheten att ha uppe flera filer samtidigt, det blev ett väldigt hoppande mellan filer innan jag kunde skriva någon kod. Många saker struntade jag i och tog tag i det först när jag var tillbaka vid min dator. Ibland stötte man även på att en bifogad fil inte kunde öppnas, då fick man göra en sökning på App Store och förhoppningsvis kunde problemet lösas för en liten peng.

Visst, i vissa aspekter var det skönt att kunna vara fokuserad på en sak. Jag kunde inte ha Pages och Tweetbot uppe samtidigt så därför blev jag något mer koncentrerad på mitt arbete. I vissa aspekter är detta ett stort plus.

En surfplatta utan inkopplat tangentbord är därför något begränsande. Men vinsterna man fick genom låg vikt, bra skärm och portabilitet var guld värda. Tror inte jag kommer åka på några kortare resor med en dator på riktigt länge, min surfplatta är ett helt okej substitut.

Det här inlägget postades i Datorer & Surfplattor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.