Googles bil får körkort

För någon vecka sedan så fick Googles bil körkort. Och ja, jag menar precis det jag skrev. Googles bil, som är programmerad så att den kan köra utan förare, har nu fått körkort i staten Nevada, USA.

Googles autonoma bil har en kamera monterad på taket som kan se i alla riktningar, radar-sensorer monterade runt bilen och en laser för att kunna avgöra avståndet till närliggande bilar. Bilen klarar av väldigt avancerad körning i svår trafik och har körts runt i tätbefolkade Kalifornien, USA. Hela 22 500 mil har körts och den enda olyckan som skett är att en bil bakom körde in i Google-bilen vid ett rödljus. Alla tester har utförts med en förare bakom ratten men tydligen ska han aldrig ha behövt styra någonting alls.

Varför vill man då ha autonoma bilar? Jo, det kommer resultera i färre krockar då den mänskliga faktorn minskas. Det kommer att minska utsläppen då bilarna alltid kör i det mest optimala läget. Det kommer även gå fortare att ta sig mellan platser då bilen automatiskt hittar den snabbaste vägen, baserat på hur trafiken ser ut. Det kommer även att få plats många fler bilar på en parkering då en autonom bil kan ställa sig mycket tätare än vad vi parkerar idag.

Det kommer garanterat ta lång tid innan alla bilar är autonoma, tekniken i dagsläget är ganska dyr och sedan måste många lagar uppdateras för att kunna hantera en autonom bil. Men vad jag tror kommer vara det största hindret är befolkningen. Man måste verkligen kunna lita på tekniken för att våga sätta sig i en bil som kör runt i 90 km i timmen bland massor av andra bilar. Och då de allra flesta har haft en dator som har krånglat så blir denna tillit till en datorstyrd bil lite svårare.

Jag hoppas jag får leva i en tid då alla bilar är autonoma, det skulle underlätta mycket och det skulle vara mycket bättre för miljön på många sätt.

Det här inlägget postades i Övrigt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.