Gör en backup, nu!

Du kanske tror att det inte är så viktigt att göra en backup av din hårddisk. Det tar tid och det kostar att köpa en extra hårddisk att kopiera över dina filer på. Men jag kan garantera dig att det är värt det, och animationsbolaget Pixar sparade flera miljoner genom att på sätt och vis ha en backup.

Någon på Pixar råkade köra ett linuxkommando som raderade allt på hårddisken, precis när de höll på att göra färdigt Toy Story 2. Ett års arbete var på väg att bara spolas bort, till många av animatörernas stora förtvivlan. Teknikerna behöll dock sitt lugn då de visste att det fanns ett backupsystem installerat. De kunde pusta ut för tillfället.

Men det lugnet var kortvarigt, för när de inspekterade dessa backupfiler så visade det sig att de senaste månaderna har filerna blivit korrupta och helt oläsliga. Det fanns alltså ingen backup hos Pixar. Tänk dig själv att sitta i den situationen – flera månaders arbete bara försvinner. Du måste börja om från början.

Men den här gången hade Pixar tur. Den tekniska direktören hade nyss fått barn och jobbade mycket hemma och på grund av detta hade hon alltid en kopia av hela filmen på sin hemdator. Detta räddade filmen, och som ni säkert vet så tjänade Toy Story 2 (och Toy Story 3, som kanske inte hade blivit av annars) många miljoner dollar.

Det finns egentligen ett par gyllene regler gällande backup. Först och främst ska du göra en, det är i många fall livsviktigt. Sen ska du inte bara ha en kopia på dina filer hemma, börjar det brinna i huset är du körd oavsett. Se till att ha en kopia på någon plats som inte är ditt hem för dina viktigaste filer. Det finns mängder av tjänster för detta och du kan till och med använda dig av Dropbox, SkyDrive eller Google Drive för att spara dina viktigaste filer som du verkligen inte får förlora.

Jag kan garantera dig att du åtminstone har några bilder på din dator du verkligen inte vill förlora, gör en backup och känn dig lite säkrare helt enkelt!

Det här inlägget postades i Datorer & Surfplattor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.