Gowalla stänger av sina servrar

Ett tag var Gowalla den största tjänsten för att checka in på platser man varit på. Man kunde visa att man var på den där mysiga juicebaren i stan så att ens vänner också kunde komma dit. Det var en social tjänst där platser var det viktiga.

Men det var bara här i Sverige som Gowalla till en början var störst. I det land där det verkligen gäller att slå ordentligt, USA, så var Foursquare ledaren. De hade inte lika snygg design som Gowalla och till en början var det inte lika användarvänligt, vilket gjorde att jag tyckte det var konstigt att Foursquare ändå var ledaren. Hemligheten var borgmästarskap. Om du var den person som checkade in mest på en specifik plats så blev du borgmästare för den platsen, något alla andra besökare kunde se. Det blev en tävling mot helt okända personer om vem som besökte gymmet oftast eller vem som var den flitigaste besökaren på den där nattklubben. Gowalla hade inte något sådant.

När Foursquare fick mer och mer marknadsandelar i den här sfären så fick Gowalla det svårare och svårare att synas. När även Facebook något år senare introducerade möjligheten att checka in på platser såg det mörkt ut för Gowalla, de var redan i skuggan av Foursquare och nu kom även giganten Facebook in på deras marknad.

Sen kom dagen med stort D för Gowalla. De blev uppköpta av Facebook, något år efter att Facebook visade upp sin egen tjänst för första gången. Facebook fick då tillgång till utvecklare som kunde det här med ”check in:s” och kunde därmed förbättra sin egen tjänst. Gowallas servrar kördes fram till den 11 mars, så nu har du inte möjlighet att använda deras appar på mobilen längre. För er som har använt Gowalla kommer det snart komma upp en tjänst för att exportera ut all sin data samt bilder som Gowalla har samlat på sig genom åren. Facebook har även lovat att ingen data som Gowalla har samlat på sig kommer att importeras in i Facebook, vilket är bara för de som inte gillar att Facebook vet för mycket om en.

Det här inlägget postades i Appar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.