Hört talas om Kickstarter?

Även om du har en idé till ett eget företag och en vettig affärsplan så behöver du pengar för att genomföra den. Du kanske försöker att gå till diverse större företag för att de antingen ska finansiera dig eller att köpa din idé, men är inte intresserade. Istället kan du vända dig direkt till dina framtida kunder genom Kickstarter eller svenska FundedByMe.

Vad är då dessa tjänster? Jo, du anmäler din idé genom att ha en förklarande text, någon bild och helst av allt en snygg video. Du sätter även några belöningar för olika nivåer av finansiering. De lägre nivåerna brukar inkludera att man får produkten, medan de högre nivåerna ger dig en del unika bonusprodukter. Sen ska du även sätta en gräns, att efter du samlat in en viss mängd pengar så kan du genomföra projektet.

Kickstarter har funnits ett par år, men nu under 2012 så har det verkligen slagit igenom på allvar. Det har under årets fyra månader slagits rekord efter rekord, i början av året fanns det ingen som hade samlat in över en miljon dollar. Idag finns det flera. Några kända är t.ex. Elevation Dock, Double Fine, Pebble och Wasteland 2.

Det kan handla om allt från en ny form av cykellyse som automatiskt sätter igång så fort cykeln rör sig, till att en artist vill göra en filmatisering av en speciell bok. Är idén god så kommer folk finansiera.

Det som är speciellt är att du lämnar din ”pledge”, om projektet klarar den gräns som är satt så kommer pengarna dras från ditt konto. Om gränsen inte klaras så är det enda som händer att alla blir lite besvikna på att produkten inte blir av.

Titta gärna runt lite på Kickstarter och även FundedByMe, som dock har mycket färre projekt på grund av få besökare. Du kanske hittar något som passar just dig, och kanske kan du då bli en finansiär till nästa stora supersuccé.

Det här inlägget postades i Övrigt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.