Julklappstips till barnen!

Med bara fem veckor kvar till jul kan det vara god tid att börja köpa årets julklappar om du inte redan varit ute och gjort det. På barnens önskelister finns det ofta något som har med teknik att göra och om du inte har full koll på vad som finns ute på marknaden och vad som är vad hjälper vi dig en bit på vägen. Här några heta julklappstips inför julen 2012!

Julklappar till barnen!

Air Hogs Hover Assault
För varje år som går blir de radiostyrda leksakerna mer och mer sofistikerade. I år hittar du en Air Hogs-bil som kan göra det mesta. Den kan flyga, skjuta raketer och köra. Du kan kombinera flygning och bilkörning på ett sådant vis att du klarar att hoppa över hinder eller helt enkelt välja att flyga förbi dem. Med den här otroliga Hover Assault-fordonet från Air Hogs får du full kontroll över både mark och luft. I paketet inkluderas fordonet, en handkontroll och åtta missiler. Det här är den perfekta julklappen för dig som har körgalna barn!

Kurio 7
Kurio 7 är surfplattan för barn. Barn är inte sena med att ta till sig ny teknik, och både mindre och större barn har i de flesta fall redan förstått att spel på föräldrarnas iPad är något väldigt roligt. Kurio 7 är alltså en surfplatta som är designad för att passa barn. Den här surfplattan är android-baserad och har 4GB lagringsutrymme samt en sju tum stor skärm. Utanpå surfplattan sitter ett färgglatt gummiskydd som skyddar surfplattan mot skador, det gör det också enklare för barnen att få ett stadigt grepp om den. En annan fördel med Kurio 7 är att du med hjälp av kontrollpanelen för föräldrar kan ställa in olika profiler som är anpassade för varje barn. Det gör att du kan se till att barnen får tillgång till ett visst utbud av program, du kan dessutom sätta in en tidsbegränsning för användning. För de lite äldre barnen kanske det passar bättre med en iPad Mini eller en Nexus 7, som du självklart hittar på Kelkoo.

Nintendo 3DS XL
Nintendos populära DS-serie har fått en ny medlem i år, nämligen Nintendo 3DS XL. Den här nya produkten har en 90% större 3D-skärm än dess föregångare. Du kan spela spel i 3D utan 3D-glasögon och tack vare den nya analoga styrspaken Circle Pad, som du hittar som ett tillägg till det välkända kontrollkrysset och de sex tidigare knappara på tidigare Nintedo DS-kontroller, får du full kontroll i 360 grader. Detta ger dig den nödvändiga precisionen som krävs för att spela spel i en 3D-värld. Konsolen har också en inbyggd rörelsekontroll och gyrosensor som reagerar på de rörelser du gör. När du vrider på själva kontrollen, något som är väldigt vanligt hos de flesta när de spelar, så kommer följsamma Nindendo 3DS-spel att reagera omedelbart! Konsolen har också en föräldrakontroll som ger föräldrarna möjlighet att begränsa funktionerna till kontrollen. Det han exempelvis handla om internetanvändning eller andra nätverksfunktioner.

Publicerat i Datorer & Surfplattor, Övrigt, Spel, TV-spel | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Femto-fotografi

Medan dagens digitalkameror är fokuserade på att öka antalet megapixlar och möjligheten att spela in video i 1080p har forskare vid Massachussetts Institute of Technology, eller MIT som det är mer känt som, tagit en titt in i framtiden genom att utforkska världen av ultrasnabb inspelning.

Låt oss köra några nummer för att sätta saker och ting i perspektiv. Vanliga digitalkameror tar idag bilder med en topphastighet på runt 60 bilder per sekund (fps). Den snabbaste kommersiellt producerade videokameran på marknaden kan ta bilder i upp till flera miljoner fps, dock till en mycket låg upplösning.

Det är här femto-fotografering kommer in i bilden. Femto-fotografi tillåter bilder att fångas i en häpnadsväckande hastighet av en biljon bilder per sekund. Det är tillräckligt snabbt för att kunna fånga en explosion av ljus som rör sig i slow motion.

Femto-fotografering kan inte bara användas för ultrasnabb avbildning av saker som inte är synliga för blotta ögat, men tack vare den här tekniken kan vi nu äntligen se hur ljusvågor skingras och studsar av och på föremål runt omkring oss. Med den här nya tekniken kan Femto-kameror även se runt hörn genom att spela in ljus som studsar av föremål och sedan pussla ihop en grov 3D-bild av dolda föremål, ballt va?

Ramesh Raskar, som är docent vid MIT:s medialabb, ger här en presentation av den nya teknologi och till vilka användningsområden den här tekniken skulle kunna tänkas vara användbar till i framtiden. Bland förslagen hittar vi bland annat kameror för att förebygga bilolyckor och avancerad medicinsk avbildning. Det går inte att komma ifrån det faktum att det är en spännande tid vi lever i och nya spännande teknologier som skjuter fram gränsen för vad som är möjligt dyker ständigt upp. Det ska bli otroligt spännande att se vad femto-fotografi kommer göra för världen och för oss som konsumenter!

Publicerat i Foto, Nyheter, Övrigt | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Nexus 7 vs. iPad Mini

Design
iPad Mini: Den nya surfplattan från Apple är tillverkad av aliminium och glas och har en vikt på 308 gram, något Apple hävdar gör deras nya leksak lättare än ett block med papper. Tjockleken på Minin är 7,2 mm vilket är lika smalt som en vanlig penna och dessutom 23% smalare än dess storebror iPad.

Nexus 7: Den nya surfplattan från Google har en baksida gjord i gummi med små gropar i som dessutom är avtagbart. Vikten ligger på 340 gram, något tyngre än iPad Mini alltså. Nexus 7 är lite tjockare än sin konkurrent och mäter in på 10,5 mm, vilket fortfarande är tunnare än t.ex. Samsung Galaxy Tab 2.

Skärm
iPad Mini: Länge sa rykten att det var med en skärm på 7,85 som iPad Mini skulle lanseras, men Apple valde alltså en skärm på 7,9 tum med LED Multi-Touch istället. Det som många kan sakna med den här produkten är att det, till skillnad från den större iPaden, saknar en retina-skärm. Istället har den en skärm med en upplösning på 1024×768 med 163 ppi, vilket är samma skärmkvalitet som vi hittar i iPad 2.

Nexus 7: Något som Asus, som tillverkar surfplattan tillsammans med Google, lyckats med är att göra en vacker framsida som kan konkurrera med den erkänt vackra iPaden. Vad kan man då förvänta sig av en skärm från Nexus 7? Jo, en HD-skärm med en upplösning på 1280×800 med 216 ppi. Det är inte lika bra upplösning som på en stor iPa, men går klart förbi upplösningen på iPad Mini och andra rivaliserande surfplattor i samma storlek.

Kamera
iPad Mini: Kameran på nya iPad Mini är i linje med iPhone 4S med en 5-megapixel kamera som också har baksidsbelysning för att kunna fotografera bättre med dålig upplysning. På framsidan av surfplattan sitter en FaceTime HD-kamera som kan användas när du chattar. Du kan även spela in videos i 1080p med bildstabilisering.

Nexus 7: Google har inte alls prioriterat kameran på sin surfplatta, något som vi i mångt och mycket kan förstå då det är svårt att se när det skulle premieras att ta en bild med en surfplatta före en smartphone.  På Nexus 7 hittar vi en 1,2 megapixel-kamera vilket klarar av att stödja videosamtal över exempelvis Skype utan att man ska störa sig allt för mycket på bildkvaliteten.

Operativsystem
iPad Mini: Med iPad Mini följer nya operativsystemet iOS 6 i en något modifierad variant. Vad det innebär är bland annat ett nytt utseende för Appstore och iCloud-stöd, en smartare Siri som klarar av att starta program åt dig. Du får även möjligheten till FaceTime över 3G-nätet och Apples nya (men kritiserade) kartsystem. iOS6 rankas som ett av de bästa (om inte det allra bästa?) operativsystemet för mobila produkter och du kan inte förvänta dig annat än klass även i iPad Mini.

Nexus 7: Nexus 7 levereras med det nya operativsystemet Android 4.1 Jelly Bean. Det medför framför allt en mycket snabbare prestanda tack vare ”Project Butter”, men också ett bättre tangentbord, mer sofistikerat röststyrd sökning och nya Google Now-tjänster. Även Android 4.1.2 har nyligen levererats och det tillåter användarna att visa hemskärmen i liggande läge, vilket förhoppningsvis tillfredställer de som klagade på att den funktionen inte fanns tidigare.

Prestanda
iPad Mini:
På eventet där iPad Mini presenterades fick vi även veta att det kommer en ny iPad, den 4:e generationen. I den finns ett A6X-chip, något som tyvärr inte finns i iPad Mini. Här får vi nöja oss med den A5-processor som hittas i såväl iPad 2 som iPhone 4S. Men även om den saknar samma prestanda som nya iPad ska det ändå vara tillräckligt för de flesta användare.

Nexus 7: Om det finns något som Nexus 7 har i överflöd så är det effekt, prestanda. Inuti skalet hittar vu en Tegra 3 Quadcore-processor (vilket gör den till världens första 7 tums quadcore-surfplatta) för att enkelt kunna hantera multitasking och för att på ett problemfritt streama video. Tilläget av en 5:e batterisparande kärna  tar hand om den alldagliga användningen i din surfplatta, så som e-mails, uppdatera din twitter och facebook-feed, titta på videos och annat smaskigt.

Batteri
iPad Mini: Apple lovar en batteritid på 10 timmar, vilket gör att du ska klara dig över en dag med din iPad Mini.

Nexus 7: 9-10 timmars battertid utlovas från Googles sida beroende på vad du planerar att använda din surfplatta till.

Pris
iPad Mini: Startar på 2989kr och uppåt beroende på antal GB och om du vill ha 3G.

Nexus 7: Startar på 2150 kr, en billigare surfplatta än sin konkurrent helt enkelt.

 

Publicerat i Appar, Datorer & Surfplattor, Foto, Mjukvara, Nyheter | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Kort och gott om Windows 8

Nu har det snart gått en vecka sedan lanseringen av Windows nya operativsystem, Windows 8. Nyheterna är många och det främsta samtalsämnet är det nya gränssnittet. Bakom sig har Microsoft lagt det klassiska skrivbordet som nu ersatts av ett antal paneler som fungerar som olika genvägar. Dessa paneler går att flytta runt och placera lite som man själv vill. Borta är alltså de statiska ikonerna och nu får du istället fästa ögonen på de levande panelerna som visar den senaste informationen. Nu kan du alltså få dina statusuppdateringar från Facebook, ditt flöde från Twitter och mycket mera live rakt på din startskärm.

Utvecklingen av surfplattor och smartphones har ställt stora krav på Microsoft och andra mjukvaruföretag med för den delen. Windows 8 finns därför till PC, surfplattor och smartphones, en klar satsning från Microsofts sida. Windows 8 är utvecklat för datorer med pekskärm, något som idag inte är jättevanligt, men som kommer att bli allt vanligare. Det finns dessutom idag många surfplattor med tillhörande tangentbord som därför kan användas som en bärbar dator. Hur som helst är det tydligt att användandet går mer och mer mot att användandet av pekskärmen blir en central del av datorupplevelsen.

Vad mer är nytt med Windows 8? Bland annat så ska det vara bättre batteritid för bärbara system, förbättrad minneshantering, uppdaterade dialogrutor samt bättre flerskärmsstöd. I och med att Windows 8 ska fungera kl pekplattor och enklare datorer är det även gjort för att klara av relativt enkla systemkrav. Standardversionen av Windows 8 kräver en enkärnig processor på 1GHz och 2GB RAM-minne, vilket inte är särskilt höga krav med dagens mått mätt.

Om du funderar på att uppgradera till Windows 8 har du ett antal alternativ att välja mellan. Det är nämligen så att om du köpt en dator med Windows 7 efter den 2 juni 2012 nu har chansen att få köpa Windows 8 Professionel till ett mycket bra pris, 139 kr kostar uppgraderingen om du köper den som en digital nedladdning. Du behöver inte ha en nyköpt dator för att kunna uppgradera till Windows 8, även andra användare har möjlighet att uppgradera till Windows 8 till ett reducerat pris. 279 kronor för du betala för en licens av Windows 8 Professional då, ett erbjudande som finns fram till den 31 januari 2013. Självfallet finns olika licenser att köpa även i fysiska butiker.

Publicerat i Datorer & Surfplattor, Mjukvara, Nyheter | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Flera nyheter från Apple

Igår var det dags för Apples andra event på ganska kort tid. Vid det senaste eventet var iPhone 5 den stora nyheten, och igår var iPad Mini den efterlängtde nyheten. iPad Mini var dock inte det enda som presenterades igår och i det här inlägget tänkte vi gå igenom de produkter Apple presenterade igår.

Macbook Pro Retina 13 tum
Redan innan eventet drog igång var det ganska väntat att Apple skulle presentera en 13 tums (13,3 tum för att vara exakt) Macbook Pro med retinaskärm, och mycket riktigt så gjorde dem det. Så vad skiljer då den här modellen åt mot sin föregångare? Självfallet så är retinaskärmen den största nyheten, och med sin nya skärm så levererar den här datorn en upplösning på 2650 x 1600 pixlar. Det kan jämföras med nuvarande Macbook Pro 13 tum som har en maximal upplösning på 1280×800. Som kräsen konsument vill vi gärna se att nya modeller är bättre rent prestandamässigt men mindre rent fysiskt, ett egentligen orimligt krav. Men med den nya Macbooken får vi en dator som är 20% mer slimmad och 450 gram lättare än sin föregångare. Inkopplingsmöjligheterna i den nya datorn är som följer: två Thunderbolt-portar, två stycken USB 3.0-portar, en SD-port och en HDMI-port. Vad blir då priset på den här skönheten? Vad det blir på den svenska marknaden går inte att säga riktigt än, men i USA kommer grundmodellen att gå loss på 1699 dollar (11 228 kr) och du får då en Dual Core i5-processor på 2,5GHz, 8GB RAM-minne och en SSD-hårrdisk på 128GB.

iMac
Apples stationära dator iMac, har även den fått sig en uppdatering. iMac finns i två storlekar, 21,5 och 27 tum. De nya datorerna är otroligt slimmade och har en profil på endast fem(!) millimeter och är mer än 3,5 kilo lättare än dess föregångare. Med sitt nya slimmade utseende är det här en dator som är helt unik och hur Apple lyckas trycka in så mycket datorkraft i den extremt tunna skärmen är svårt att förstå, men vi klagar såklart inte! Som sagt så kommer iMac levereras i två modeller och 21,5 tummaren kommer att ha ett basutbud som innehåller en 2.7GHz quad-core i5-processor, 8GB RAM-minne och en hårddisk på 1TB, skärmen kommer att ha en upplösning på 1920×1080. I den större 27 tums-varianten hittar vi en processor på 2,9GHz, 8GB RAM-minne och 1TB hårddiskutrymme. Skärmen kommer att ha en upplösning på 2560×1440. iMac kommer att börja levereras från och med i November och de svenska priserna är inte satta ännu. I USA kommer 21,5 tummaren att börja på 1299 dollar (8584 kr) medan 27 tummaren börjar på 1799 dollar (11888 kr).

Ny iMac från Apple 21,5 tum och 27 tum skärm

iPad
Den stora nyheten under gårdagens event var som sagt iPad Mini, men det var inte den enda iPad-nyheten. Även den ”vanliga” iPaden fick en uppdatering som de valde att kalla fjärde generationens iPad. Detta kom lite som en överraskning för många då det inte var allt för länge sedan som iPad 3 presenterades. Största nyheten i den här iPad-modellen var att den fått det nya A6-chippet i sig, något som höjer prestandan avsevärt. Men iPad Mini då? Ja, 7,9 tum stor skärm med en upplösning på 1024×768 fick Apples nya leksak, upplösningen är densamma som i iPad 2. Surfplattan är 7,2 millimeter tunn och  väger endast 308 gram. Till skillnad från den nya iPaden så kör iPad Mini med A5-chippet, den är också utrustad med en HD-kamera på framsidan och en kamera med fem megapixel på baksidan. Batteritiden på både iPad och iPad Mini är fortsatt tio timmar. Känner du dig sugen på den här nya prylen från Apple går det bra att förbeställa den från och med fredag och utgångspriset för en iPad Mini med 16GB och Wifi ligger på 2995 kr.

Mac Mini
Den extremt kompakta datorn Mac Mini fick även den en liten uppdatering. Apple presenterade två nya versioner av minidatorn och de hade processorer på 2,5 respektive 2,3GHz.

Totalt sett får vi lov att säga att det var en riktigt bra kväll sett ur en Apple-fantasts ögon. Det som lämnar störst avtryck hos mig är den nya iMacen som jag bara kan beskriva som en otroligt vacker skapelse. Priserna diskuteras ständigt när det kommer till Apple och det är standard att du får betala några tusenlappar till för en av deras produkter. Jag anser dock att deras produkter är värda priset om du verkligen uppskattar god design kombinerat med bra kvalitet. Om du känner att det är lite för dyrt kan du alltid kolla in Apples äldre produkter som håller otroligt hög klass och är näst intill lika vackra. Klicka in dig på Kelkoos hemsida och kika på Macbook Pro, iPad 3, iPhone 5 och annat Apple-relaterat!

Publicerat i Datorer & Surfplattor, Nyheter | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Det här är Smart-TV

Är det dags för en ny TV hemma? Då kan en Smart-TV vara rätt val för dig. Men vad betyder egentligen Smart-TV? För de som inte  är riktigt säkra på vad Smart-TV handlar om kommer här en liten förklaring om nästa generations TV-teknik.

Smart TV innehåller i princip alla de visuella fördelar som du får från Internet, till exempel möjligheten att streama filmer, surfa på Google maps, dela bilder eller göra videosamtal, detta plus att du får med alla vanliga funktioner i en TV-apparat. Det gör att du enkelt kan komma åt både traditionell digital-TV och multimediainnehåll från Internet med fjärrkontrollen och på bildskärmens gränssnitt. Några av de mer avancerade modellerna har inte ens fjärrkontroller, såsom Samsung Smart-TV. Det använder en integrerad kamera som känner av rörelse och ljud för att navigera runt enheten, lite som en korsning mellan Apples Siri och Microsofts Kinect-teknik. Smarta saker!

Detta exempel (Samsung Smart-TV) har Smart-TV redan integrerat, men Smart-TV betyder inte att du nödvändigtvis måste köpa en helt ny TV, det finns nämligen andra alternativ. Apple TV är en liten enhet som ansluts till din TV med en HDMI-kabel och som ansluter trådlöst till din Internet-anslutning. Detta gör att du kan ansluta till iTunes, NetFlix eller andra tjänster för att titta på filmer, bilder, serier och mycket mer.

Smart-TV från SamsungNågra modeller av Smart-TV är begränsade till att surfa på Internet via online-apps, vilket helt enkelt är mikro-webbplatser eller verktyg som gör användandet av webben mycket enklare. Exempelvis kommer många Smart-TV med välkända program som YouTube förinstallerade, vilket gör det myckelt enkelare att hitta rätt och söka upp olika episoder och videoklipp än om du skulle navigerat via en sökmotor på din TV.

Även  om TV-apparaterna är bland de sista vardagliga enheterna som fått internet  så betyder inte det att möjligheterna som kommer med det blir mindre. Genom att applicera dessa egenskaper till din TV kan din Smart-TV:s uppgifter helt plötsligt kan omfatta en mängd olika uppgifter i ditt hem. Från din Smart-TV kan du då exempelvis styra din TV, DVD-spelare, hemmabiosystem, spelkonsol och till och med en klimatanläggning om du har en sådan. Du kan Skypea dina vänner och familj, dela med dig av bilder och videos på sociala medier samtidigt som du tittar på TV.  Du kan också registrera dig på någopn typ av hyrfilmsabonnemang eller andra liknande internettjänster, detta innebär att du på allvar kan överväga att avbryta någon dina dyra TV-abonnemang där du betalar för kanaler med ett utbud som du kan få mycket billigare över nätet. Att öppna upp din TV till internets magiska värld gör att online film tjänster som Netflix eller LOVEFiLM frodas, och har gett etablerade leverantörer rejäl konkurrens.

Så, vissa modeller av Smart-TV är helt enkelt baserade på appar, medan andra gör att du kan ansluta till Internet som du gör på en dator utöver apparna, mycket likt hur vi använder en smartphone. Hursomhelst så öppnar Smart-TV med internettillgång upp en hel värld av nya medier för dig att njuta av, och alla på ett ställe. Du har dessutom fördelen av att få njuta av det på en större skärm än på  din bärbara dator eller telefon.

Publicerat i Appar, Mjukvara, Övrigt, TV | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Recension av Wii U!

När Nintendo tillkännagav sin nya konsol, Wii U, verkade de villiga att äventyra sitt egna varumärke. Idén om den nya kontrollen övertygade inte någon (varför behöver vi den här surfplattsliknande kontrollen?) och grafiken var långt ifrån något häpnadsväckande. Men Nintendo förstod av det svala mottagandet att någonting var fel, kände lukten av misslyckande och erkände snabbt sina misstag. Men Nintendo är en stormakt som man gärna inte släpper taget om, och när de säger ”följ med oss”, ja då gör man det. Och på den vägen hamnade vi till slut på presentationen av Wii U. Det ska sägas att det var med viss skepsis vi tog oss till den här presentationen, men väl på plats fick vi vara med om en helomvändning. Under bara några timmar lyckades Nintendo övertyga oss om Wii U:s potential och kvalitet, detta på grund av ett par spel som verkligen utnyttjar Wii U:s kapacitet till max. Häng med på en recension av de spel vi testade, och vår bedömning av konsolen, såklart.

Konsolen: Wii U är något större än Wii och har en mer klar inriktning på design än sin föregångare. Det verkar som Nintendo har tagit Apples filosofi och vet att i många hus kommer konsolen att köpas inte bara för sin funktion som spelkonsol utan även som en ren dekoration. Och om den nya konsolen ska vara dekorativ den måste vara vackrare än Wii någonsin var, eller hur? När det gäller grafiken och prestandan är det fortfarande för tidigt att säga, för även om det visar en stor förbättring jämfört med Wii-spel har det fortfarande har en lång väg att gå för att bevisa sin verkliga potential. Men uppfattningen just nu är att vissa spel har tagits till samma nivå som vissa spel till PS3 (kanske något sämre), men kom ihåg att vi har spelat demos och inte fulla spel, där kvaliteten kan variera.

Kontrollen: Den berömda Wii U-kontrollen har gett oss blandade känslor. Å ena sidan måste vi erkänna att den ser mycket bra, med mycket tydlig grafik. Dessutom är svarstiden för kontrollen mot TV-skärmen utmärkt och i många fall kan det ge en spelupplevelse som aldrig förr. Om det skulle vara så att kontrollen inte förstärker spelupplevelsen (t.ex. i ett dåligt genomtänkt fightingspel) är det bättre att spela med den klassiska kontrollen eller med samma Wiimote som vi använde på Wii. Och detta beror på att Wii U-kontrollen är för tung att hålla upp i mer än en timme. Det låter kliché, men det är sant: Wii U-kontrollen väger mindre än den ser ut, men mer än den borde för att vara riktigt bekväm. Å andra sidan är knapparna väl utplacerade och det handlar om att vänja sig, men vissa  knappar (de sekundära L och R-knapparna) kändes lite konstiga första gången de användes.

NintendoLand: NintendoLand,  Nintendos virtuella nöjespark, är inte en dålig idé alls om spelet kommer förinstallerat på konsolen. Dessutom kan vi säga att NintendoLand är mycket roligt, särskilt som ett spel för att döda tid, lite som Wii Sports var när Wii kom ut. I enspelarläget försökte vi bland annat att kasta en ninjastjärna från spelkontrollen till TV:n (mycket intuitivt och roligt). Vi vände på ratten för att få en vagn till prinsessan, i ett scenario inspirerat av Donkey Kong. Detta erbjuder inte något vi inte har sett förut, förutom möjligheten att se vad som händer i närbild på handkontrollen samtidigt som vi ser den totala scenen på TV-skärmen. I flerspelarläget provade vi på en skärm som är anpassad för Luigis Mansion på ett roligt sätt och där kontrollen var huvudperson: spelaren med Wii U-kontrollen är ett spöke som försöker attackera spelare, medan de andra spelarna försöker hitta spöket med en ficklampa för att göra honom svagare (utan att veta var det är eftersom spöket är osynligt för alla utom i Wii U-kontrollen). Det här är en väldigt rolig funktion, men en så specifik kontroll tror vi endast ett fåtal spel kommer att ha. För att sammanfatta: om NintendoLand kommer förinstallerat i konsolen är det ett bra sätt att visa Wii U-kontrollens unika förmågor. Om inte tycker vi det är för dyrt för ensamling av minispel som det faktiskt är.

New Super Mario Bros U: Vad kan vi säga om New Super Mario Bros U? Det är roligt. I själva verket är det riktigt roligt, speciellt när fyra spelare spelar tillsammans. Det är ett bättre lett kaos än det i New Super Mario Bros Wii, och med ett nytt föremål, ett ekollon, som ger oss möjlighet att flyga i luften för att uppnå högsta mål och som inte kommer att göra oss att falla mer än en gång. Färgstarkt, roligt och en värdig fortsättning på sagan. Men naturligtvis finns det några negativa punkter. För det första: det här spelet kunde ha fungerat lika bra på Wii, enligt de sätt som vi har spelat på. I själva verket är konsolens största gimmick, Wii U-kontrollen, praktiskt taget värdelös här! Minns du den ökända andra spelaren i Super Mario Galaxy, som endast kunde samla stjärnbitar medan hans kamrat lekte på skärmen som Mario? I New Super Mario Bros U ser vi återigen något liknande: den person som har kontrollen kan ställa några block för att förhindra att deras kamrater från att falla ned. Ja, det är intuitivt och även det första spelet kan vara roligt, men det kommer sluta med att det blir ett roligt äventyr för några av spelarna och mycket tråkigt för den spelare som har Wii U-kontrollen. Som en andra negativ punkt, måste vi säga det oundvikliga: det här spelet är så lik resten av serien, åtminstone i de versioner vi har spelat (det finns andra versioner som har sett i filmer som ser helt nya så vi kan fortfarande bevisas fel här.

Tekken: Det finns inte särskilt mycket nytt att säga om Tekkenn till Wii U. Det är mer av samma sak, med en mycket stor förteckning över soldater men ett spel som bidrar lite eller ingenting till en värld av fightingspel. Vi måste säga att vi bara kunde få prova på ett par slagsmål, men de minuter vi kunde spela gav oss mest negativa vibbar. Medan en spelare måste spela med en klassisk kontroll och den andra spelaren med Wii U-kontrollen ges spelaren med den nya kontrollen genast en fördel där man kan läsa de möjliga kombinationer på kontroll-skärmen och spela enklare. Att spela ett fightingspel där en av de tävlande har en fördel är inte roligt för nåpgon och är ett mycket dåligt sätt att använda den nya kontrollen på. Från vad vi har provat på är detta utan tvekan det tråkigaste och minst nyskapande spelet. En missad chans till utveckling för Tekken.

Rayman Legends: Det finns spel där kontrollen, grafiken och andra faktorer spelar mindre roll på grund av en enekl anledning: vi gillar att spela dem så mycket att vi inte kan döma dem kritiskt. Rayman Legends är ett sådant spel. Det här spelet följer i fotspåren av Rayman Origins men kommer också med något extra då det erbjuder ett enkelt och bra spelläge där två spelare kan samarbeta. Den spelare som hanterar Wii U-kontrollen kan vända hjul, skära ner rep och många andra saker, och de andra spelarna springer runt på skärmen och letar efter slutet, allt detta medan fiender, vackra miljöer och galna saker händer framför dig. Sanningen är att det är svårt att se det fungera så pass bra på andra typer av konsoler:  det du gör med Wii U-kontrollern enkel men väldigt viktigt och ser till att alla har kul. Men det bästa med Rayman Legends är inte bara att det är roligt att spela: scenarierna är stora och varierade och en av höjdpunkterna är ett superbt musikaliskt scenario där vi kör i full fart med härlig bakgrundsmusik på en skärm som vi bara kan applådera. Om det kommer finnas tillgängligt till andra konsoler kan detta ensamt vara en anledning  till att köpa den nya Nintendo-konsolen.

Svart Nintendo Wii U Kontroll och konsol

Zombie U: Tro oss när vi säger att trailern för detta spel (speltrailern, inte den spektakulära filmiska trailern) inte gör spelet rättvisa. Zombie U är ett spel som du måste spela för att förstå det. Även om Zombie U är inte är det bästa spelet vi testade (bäst var Rayman Legends) så är det ett som öppnar dörren för en mycket ljus framtid den nya Wii U-kontrollen. Spelet kan verka som ett Zombieeäventyr i Resident Evil-stil, men skillnaden spelen emellan är många. Zombie U erbjuder en mycket originell möjlighet: när du dör, kommer hela utvecklingen av din karaktär att försvinna och du kommer att börja ett nytt äventyr med en annan karaktär (det finns hundratals möjligheter) på en annan sida av London. Om du vill återställa ditt lager, måste du gå tillbaka till den plats där din föregående karaktär dog … och skjuta huvudet av den (när du blivit biten blir din kropp till en Zombiee!) för att registrera kroppen. Intressant, eller hur?

Innan vi lämnade eventet hann vi med att testa två nya Nintendo 3DS-spel som kommer att lanseras de kommande månaderna: Professor Layton och Mask of Wonders och Luigis Mansion 2 (som lovar att fixa de misstag i det första spelet och ge oss en nytt, mycket roligt äventyr).

Är Wii U värt pengarna? Det kan endast avgöras genom deras framtida spelkatalog och vad du vill använda din konsol för. Om du gillar partyspel eller om du vill ha det som en enkel vidareutveckling på Wii, uppfyller Wii U de parameterarna klart. För mer hardcore gamers, det började bra med Rayman Legends och Zombie U, men att köpa Wii U redan vid lanseringen kan vara lite farligt på grund av dess höga pris. Även om vi hade en mycket bättre upplevelse än väntat kan det vara lämpligt att vänta och se hur spelkatalogen för konsolen kommer att se ut. Och kom ihåg: du måste prova det innan du dömer det. Det är verkligen en upplevelse som du inte förväntar dig! På gott och ont.

Publicerat i Nyheter, Övrigt, Spel, TV, TV-spel | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Är EarPod bättre än sin föregångare?

Det har tagit ett bra tag, men nu har äntligen Apple förnyat sina hörlurar.

Ända sedan jag köpte min första iPod har jag varit besviken över kvalitén på de medföljande hörlurarna. Apples nya hörlurar, EarPod, säger sig ha förbättrad ljudkvalitet, bättre ergonomisk form som följer utformningen av örat samt att de ska stå sig bättre mot svett och vattenstänk som uppstår när du exempelvis joggar.

Vid en första anblick är de nya hörlurarna ganska så lika sina föregångare med samma typ av enhetliga kroppsstruktur,men nu med en öppning vid kanten av varje knopp som styr ljudet in i hörselgången, snarare än den traditionella modellen som hade nät över en hel sida. Vad jag tidigare ogillat med Apples hörlurar är mängden ljud som flyr undan örat och som istället får andra människor att höra. Detta är något som tycks påverka ljudkvaliteten går i örat. Det verkar som Apples ingenjörer har arbetat hårt på designen för att förbättra basljudet, vilket ger ett djupare rikare basljud, men också för att minimera mängden ljud som förloras.

De här hörlurarna kommer även med en inbyggd hands-free-kontroll, något som även funnits hos tidigare modeller. I och med detta kan du styra din musik eller dina videos då du kan pausa, höja eller sänka eller byta låt. Du kan såklart också använda den till vanliga samtal och genom att trycka på kontrollen svara eller avsluta ett samtal. På de nya hörlurarna är den här funktionen mer isolerad för att den ska klara av lite tuffare förhållanden.

Inuti EarPod verkar det som att tekniken inte har förändrats nämnvärt, bortsett från en del av de material som används. De har ersatt plastbaserade högtalarkoner med pappersbaseradee då de borde vara mer motståndskraftiga och mindre benägna att slitus ut och i teorin bör de också ge en förbättrad baston. Om dessa högtalarkoner skulle gå sönder är det är inte riktigt värt en reparation. Apples hörlurar är fortfarande en modell som du använder, sliter ut och sedan slänger. Att köpa nya EarPods kostar från 249kr.

Jag tror att frågan egentligen handlar om huruvida Apple har lyckats förbättra ljudkvaliteten, hållbarheten komforten nog mycket för att kunna rättfärdiga en prisslapp på 249kr? Många recensioner på nätet har redan visat att även om den nya designen sitter mer stadigt i örat än tidigare så är det långt ifrån någon toppmodell. Men även om de fortfarande inte känns lika naturliga som vissa andra in-ear lurar så är det en klar förbättring på komfort och prestanda.

Vissa personer har jämfört den nya ljudkvaliteten med ljudet hos mer avancerade hörlurar som kostar upp till 2000 kr. Jag kan inte riktigt föreställa mig att detta är helt korrekt och tror att det möjligen är lite överdrivet. Men jag kan absolut hålla med om att ljudet och särskilt basljudet har förbättrats. Men från andra konkurrerande modeller får du för samma eller liknande pris en ofta bra mycket bättre ljudkvalitet, t.ex. från tillverkare som Sennheiser, Sony eller Philips.

Så Sammanfattningsvis anser jag att de nya Apple EarPods är en stor förbättring, och mycket välkommen som freebee med din nya iPhone 5, men att köpa dessa löst för runt 250kr är lite onödigt då jag tror du kan få något mycket bättre i liknande prisklass.

Publicerat i Ljud, Mobiltelefoner, Nyheter, Övrigt | Etiketter , , , , , , , | Kommentering avstängd

Ny Kindle Fire

Amazon har nu släppt sin nya Kindle Fire, denna gång med namnet Kindle Fire HD. Och som du kanske förstår så är den nya enheten högupplöst. Men det var inte den enda produkten som lanserades den 6:e september. Under presentationen så var det tydligt att Amazon visste att de hade den mest säljande Android-plattan på marknaden, det kändes som om de ville säga att de var de enda som tog upp kampen mot iPad.

Nya Kindle Fire HD är på många sätt bättre än föregångaren, den har en mer högupplöst skärm än föregångaren, bättre processor och mer minne. Hårdvaran verkar även vara bättre till det yttre också, men då enheten inte släpps förrän senare detta år så går det inte att säga helt säkert.

De presenterade även Kindle Fire HD 8.9″. Egentligen samma enhet fast med större skärm och därmed även ännu högre upplösning. Den här enheten är den som verkligen ska ta upp kampen med iPad. Och för endast 299 dollar är den ett kap. Även fast båda de nya Kindle Fire är i många aspekter sämre än t.ex. Samsungs Galaxy Tab 2 eller Asus Transformer Prime så har den en fördel. Den har ett stort mediebibliotek bakom sig och en av världens största återförsäljare som marknadsför dem.

En annan stor fördel är att Kindle Fire är billig, så billig att Amazon knappt tjänar pengar på att konsumenter köper själva enheten. Amazon kommer tjäna sina pengar på att du köper media från dem. Du kan utan problem köpa diverse böcker och de flesta filmer och TV-serier du skulle vilja ha. De har ett riktigt stort bibliotek och du skulle inte haft några problem att hitta det du söker. Men största problemet för oss svenskar är att Kindle Fire i dagsläget bara finns att köpa i USA. Med största sannolikhet kommer surfplattan inte heller att sälja någon annan stans, en stor besvikelse för många, såklart. Om du verkligen vill ha en så får du importera via tredjepart då det inte ens går att beställa från dem till en svensk adress. Men ändå lite spännande att den bäst säljande surfplattan som inte är en iPad bara säljs i USA. Det säger en hel del om den marknaden vi befinner oss i.

Publicerat i Appar, Datorer & Surfplattor, Mjukvara, Nyheter | Etiketter , , , , , | Kommentering avstängd

Nokia presenterar nya Lumia, men inte utan kontroverser

Den 5:e september så presenterade Nokia sina nya smartphones. Nokia Lumia 920 och 820, de kommer att vara bland de första telefonerna med Windows Phone 8.

Nokias nya supertelefon Lumia 920 är utan tvekan flaggskeppet i deras sortiment. En 4.5 tums skärm som har en riktigt bra IPS LCD. Den har tvåkärnig processor på 1.5 GHz, 1GB RAM och 32 GB internminne. Detta är verkligen en bra telefon och Windows Phone 8 är en av de bästa operativsystemen för mobiler i dagsläget. Du kan ladda telefonen trådlöst och du kan även använda den utan att ta av dig vantarna under det kyliga vinterhalvåret, till skillnad mot andra smartphones med touchskärm. Nästan förväntat att det var finska Nokia som skulle vara först med detta, eller hur?

Men den största nyheten med Lumia 920 är kameran, en 8.7 Megapixel PureView-kamera med vad Nokia kallar en “Floating Lens”. Detta innebär att kameran kan göra en optisk bildstabilisering som blir många gånger bättre än den mjukvarubaserade som Apple och Google använder sig av. Kameran tar även riktigt bra bilder i dåligt ljus och snabba rörelser.

Lumias nya kamera var också en anledning till kontroverser, den exempelvideo som Nokia publicerade i samband med lansering visade sig vara tagen med en systemkamera och en hel uppsättning med ljusriggar och liknande. Detta avslöjades då en reflektion i en bildörr visade kameramannen som helt klart hade något större än en telefon i handen. Inte nog att videon var fejk, alla exempelbilder var också det. Först visade ett antal professionella fotografer att du kan inte få bilderna på det sättet utan kamera med variabel slutartid och en viss typ av objektiv. Sen någon dag efter det så hade någon hittat en bild från själva fotosessionen där Nokias modell syns tillsammans med en systemkamera. Bilden hittades såklart på Facebook av alla ställen.

Nokia ursäktade sina misstag och publicerade riktiga bilder samt lät journalister fota sina egna bilder, och visst blev bilder mycket bättre än alla konkurrenter i smartphonemarknaden men inte lika bra som de tidigare exempelbilderna. Lumia 920 förväntas komma till Europa under November men pris är i dagsläget inte känt. 820 som är budgetmodellen förväntas komma under samma tidsperiod.

Publicerat i Foto, Mobiltelefoner, Nyheter | Etiketter , , , , , , | Kommentering avstängd