Inkling – den kreativa pennan

Alla har väl någon gång suttit i ett ritprogram på datorn och svurit över att det är så mycket svårare att rita på frihand där än vad det är med penna och papper. Man har förstås alltid kunnat rita på papper, scanna in det och sen fortsätta att fylla i på datorn men det har sina begränsningar. En inscanning har en fast upplösning och vill du skriva ut det i större format än det inscannade ligger du illa till.

In kommer Inkling från Wacom, en penna samt en mottagare som du fäster vid kanten på vilket papper som helst. Du kan sedan skriva, rita och skissa som du vanligtvis gör på ett papper. När du är färdig med din bild kopplar du in mottagaren i datorn och får då ut vektoriserade bilder på det du ritat. Vektoriserade bilder kan du förminska och förstora hur mycket du vill utan att du kommer se en pixel, bilden förstörs alltså inte av det som det gör med vanliga bilder. För en designer är detta riktigt användbart, speciellt då du kan trycka på mottagaren för att skapa ett nytt lager när du ritar. När du sedan importerar din bild i Adobe Illustrator eller annat program du föredrar så kommer det finnas färdiga lager för dig att leka med.

Wacom är sedan tidigare känt för sina ritplattor som man kan hitta lite varstans, men för många är det ett stort steg att använda en ritplatta för att måla på dator. Det tar ett tag att vänja sig med hur musen rör sig på skärmen när du ritar på plattan. Inkling kommer underlätta för de som aldrig riktigt gillat ritplattan, du bara tittar på ditt papper och behöver inte bry dig vad som händer på skärmen förrän du importerar materialet.

Eftersom enheten klarar av allt du skriver på papper så fungerar det förstås även att få in text på datorn, utifall du t.ex. vill överföra alla dina föreläsningsanteckningar digitalt. Det som är synd då att det inte finns någon OCR-funktion, så du kan inte få det översatt till text på datorn utan det blir som en bild med din handstil. Men till vissa saker kanske det är precis vad du vill.

Det här inlägget postades i Datorer & Surfplattor, Övrigt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.