iOS 6 har släppts!

I förra veckan presenterades iPhone 5. Sedan dess har, precis som förväntat, de flesta tekniknyheter fokuserat på just iPhone. Bara i Sverige beräknas iPhone blivit omskrivna till ett värde av 28 miljoner kronor om vi räknar om det i reklamutrymme. För att verkligen få perspektiv över hur pass mycket utrymme iPhone får i media kan vi jämföra med en av iPhones största konkurrenter, Samsung Galaxy S3. Samsungs flaggskepp uppges ha fått en knapp tiondel av omnämnanden i redaktionell media.

iPhone fem kommer att lanseras med systemet iOS 6, ett system som från och med igår finns tillgängligt för nedladdning. Vad är då nytt med iOS 6? Jo, en hel del faktiskt.

Den kanske största förändringen är att Google Maps bytts ut mot Apples egna kart-app Maps. Att gå ifrån Google är ett stort och vågat steg från Apples sida då Google Maps är ett otroligt välutvecklat program. Med Apples nya kart-app kan du bland annat se din omgivning i 3d-vy, något som ett svenskt företag varit med och utvecklat. Trots detta är det inget vi i Sverige kommer få uppleva, inte än på ett tag i alla fall. En annan nyhet med Maps är det nya navigationssystemet som Apple infört, till hjälp har de bland annat haft TomTom. Huruvida övergången från Google Maps till Apples egna variant blir en bra sådan återstår att se, men det är helt klart en stor risk de tagit att överge en sådan väletablerad och välutvecklad programvara som Google Maps.

Foto: i.zdnet.com

Integreringen av Facebook har tagit ytterligare ett steg och det är i och med iOS 6:s ankomst möjligt att dela en bild direkt från kamera-appen eller dina album. Du kan i kart-appen meddela var du är via Facebook. Positivt är det faktum att du bara behöver logga in på Facebook en enda gång, efter det är det fritt fram att posta från lite varstans på din telefon.

Passbook är en annan nyhet i iOS 6. Passbook samlar alla dina biljetter, kuponger och boardingkort på en och samma plats. Appen meddelar dig exempelvis när du närmar dig din gate och tar då fram boardinkortet åt dig, smidigt måste jag säga. Det kan tyckas att det här är en överflödig funktion, men jag tror att många kommer finna den otroligt användbar.

Facetime fungerar inte längre bara över Wi-Fi utan över vanliga mobilnät också. Om det leder till ökade Facetime-konversationer är jag osäker på, men det är helt klart ett plus att det nu är möjligt i alla fall.

En rolig kamerafunktion som tillkommer med iOS 6 är möjligheten att ta panorama-bilder. Den här funktionen gör det möjligt att ta bilder i upp till 240 graders vinkel, något som kan ge riktigt snygga bilder. Tyvärr så fungerar den här funktionen enbart på iPhone 4S och såklart den nya iPhone 5. Så om du känner suget efter att få ta härliga panorama-bilder får du se till att uppgradera till en nyare modell helt enkelt.

Överlag så tycker jag det här känns som en bra uppdatering från Apples sida. Framför allt kommer den göra sig bra i nya telefonen som har en processor som är bra mycket snabbare än den som finns i dagens iPhone 4S. Möjligheten att synka olika enheter blir dessutom bättre och bättre. För er som använder er av både iPhone och iPad t.ex. Det är alltid spännande att gräva ner sig i nya uppdateringar och ta del av alla nya funktioner, så gör det du med!

Det här inlägget postades i Appar, Apple kartor, Datorer & Surfplattor, Foto, Mobiltelefoner, Nyheter, Övrigt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.