iOS6 – versionen då Apple säger adjö till Google

Om du hade sett presentationen som Apple höll den 11 Juni så skulle du också ha sett att detta var versionen av iOS6 då de lämnar Google bakom sig och står på egna ben. Det haglade hån mot största konkurrenten under hela presentationen. När det till slut släpps till allmänheten under hösten så får vi se om dessa ben är stabila nog.

Den största nyheten med iOS6 är såklart att Apple har skapat sitt eget kartsystem. Med en blandning av kartor från bland annat OpenStreetMaps och TomTom samt teknologi från de senaste årens företagsuppköp så har de skapat vad de tror är nästa evolution i kartvärlden. För övrigt är en av dessa uppköpta företag svenskt, Linköpingsföretaget C3 som gör riktigt snygga 3D-kartor. Dessa 3D-kartor finns nu i Apples kartsystem och jag tycker de ser riktigt bra ut, även om de i dagsläget bara finns i riktigt stora städer som San Francisco och Sidney. De har även lagt in en riktigt bra navigeringsfunktion, som fungerar minst lika bra som den Android haft något år. Denna navigeringsfunktion kommer nog så småningom ersätta den separata GPS som många har i bilen. I övrigt ser resten av kartorna helt okej ut, inte samma kvalitet som Google Maps men det är flera månader kvar tills lansering och Apple är nybörjare på det här. Vi kommer nog se snabba uppdateringar framöver.

I övrigt så ser vi bland annat Facebook-integration; du kan nu göra en statusuppdateringar i de flesta apparna och du kan även gilla en app direkt i (den nu omdesignade) App Store.
Safari stödjer fullskärmsläge, vilket gör att du kan utnyttja hela skärmens storlek för att läsa webbsidor.

En ny app introducerades även i form av Passbook. Om utvecklarna hoppar på denna funktion så kommer du så småningom kunna se alla dina rabattkuponger, boardingkort till flyget, biljetter till bion, presentkort och liknande samlade i en app. Det är bara för
butiken att scanna skärmen så är det registrerat. Ett steg mot ett samhälle där endast en mobil behövs; plånbokens funktion minskar hela tiden.

Apple har även förbättrat Siri avsevärt; antalet saker du kan fråga henne har mångdubblats. Även antalet språk som Siri pratar kommer att ökas till nästan det tredubbla, men fortfarande ingen svenska. Vi får nog tyvärr vänta till iOS7 eller kanske ännu senare för att se det i vårt lilla land.

Sammanfattningsvis är iOS6 en bra uppdatering, där de har finputsat många delar, men det folk verkligen kommer att märka av är just kartorna.

Det här inlägget postades i Appar, Apple kartor, Mjukvara, Mobiltelefoner, Nyheter, Övrigt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.