Kommande Bilbo-filmen är en riktig 3D-fest

Peter Jackson, som även skapade Sagan om Ringen-trilogin, håller just nu på att filma sagan om Bilbo. Det kommer att bli två filmer, med de engelska titlarna The Hobbit: An Unexpected Journey och The Hobbit: There and Back Again. Filmerna kommer handla om tiden innan Sagan om Ringen, och om hur Bilbo hittade ringen. Men vad många inte vet om är att Peter Jackson är en riktigt stor tekniknörd, och det kommer märkas i de kommande filmerna.

Han använder sig av RED-kameror, ett par riktiga proffskameror med väldigt hög kvalitet. I detta fall högre kvalitet än någon annan använt tidigare. Dessa RED-kameror filmar i ”5k”, detta innebär en bildstorlek ungefär 5 gånger så stor som din 1080p TV hemma. Detta kommer att ge en riktigt klar bild. Inte nog med detta – vanligtvis visas en film i 24 bilder per sekund, men dessa kameror filmar i 48 bilder per sekund. En människas öga kan uppfatta bilder på ungefär 60 bilder per sekund, det gör att Jacksons film kommer att verka mer naturlig. De som sett material från första filmen säger att det känns verkligen som de är där, det är ingen film de tittar på. Och tänk även att det är i 3D.

För att göra 3D behöver man filma med två kameror, en för höger och en för vänster öga. Sedan flätar man samman dessa filmer så att det blir en 3D-effekt. Jackson och hans team har verkligen utbildat sig och utforskat hur 3D fungerar, det lutar åt att den tidigare bästa 3D-filmen Avatar kommer att se tekniskt dålig ut efter Jackson visat sitt mästerverk.

Den fantastiska tekniken skapar förstås lite problem – den höga upplösningen och kvaliteten ställer höga krav på de som sysslar med hår, smink, kläder och annan rekvisita. Varenda litet fusk kommer att märkas. Extra svårt blir det då allt förlorar färg när man filmar med dessa kameror, vilket gör att allt måste sminkas eller målas i starka färger. Det tog ett par försök innan de insåg att de var tvungna att sminka alla väldigt röda i ansiktet för att de inte skulle se ut som bleka lik. Titta på den här videodagboken från inspelningen för att se mer om alla tekniska utmaningar:

Även konceptbilderna görs i 3D, de gör en bild i rött och en i blått och använder sedan den gamla formen av rödblåa glasögon för att få en 3D-effekt. Alla filmer tidigare har haft konceptbilder i 2D men då Peter Jackson är sådan 3D-fantast så påverkar han hela filmteamet.

Historien om Bilbo kommer säkert att bli en bra film, oavsett vad så kommer jag se den bara för att uppleva detta tekniska mästerverk.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kommande Bilbo-filmen är en riktig 3D-fest

  1. Elisabeth skriver:

    Intressant artikel! Men som tillhorande den lilla minoritet av manskligheten som inte kan se 3D material gor det mig lite oroad for framtiden. Tekniken ser verkligen fantastisk ut och det lovar gott for alla 3D-nordar dar ute, men hur blir det for oss andra? Kommer detta bli normen, att filma direkt i 3D och enbart ha 3D-premiar pa bio? Hur kommer DVD-branschen att paverkas av detta? Och nar kommer vi ga over i 4D? Ibland undrar jag stilla om vi inte later tekniken ta overhanden och prioriteras framfor det som vi verkligen betalar for, sjalva upplevelsen av en historia.

  2. Kelkoo SE skriver:

    Intressant fråga! Jag vet faktiskt inte svaren, men det vore ju märkligt om filmbolagen ignorerade den delen av målgruppen som av olika anledningar inte kan titta på 3D. Så jag tror och hoppas att filmen kommer även i vanlig 2D! När det gäller DVD & Blu-ray har ju långt ifrån alla 3D-kompatibel utrustning hemma, och en sådan stor del av marknaden vill man nog inte ignorera.