Konsten att köpa appar

Otaliga gånger har jag sett appar som hamnat långt upp på topplistan bara för att de har någon titel eller skärmbild som ser ut precis som den funktion du vill ha. När sedan du köper eller installerar appen så märker du att det är rent lurendrejeri.

I bästa fall har du installerat något som inte gör någon skillnad, och bara vill åt dina pengar, men i värsta fall har du installerat något som laddar upp all din privata information på någon server och sedan säljs vidare. Det finns ett par knep man kan använda sig av för att slippa sådana problem, och jag tänkte dela med mig av några av dem till er läsare.

Det första man ska göra är att läsa beskrivningen, där har utvecklarna en skyldighet att skriva vad appen kan och inte kan göra. Har du iOS kan du vara extra säker på det som står här, eftersom Apple inte släpper in appar som inte gör vad de säger att de ska göra.

Nästa viktiga sak är att läsa recensioner av appar. Jag har svårt att förstå hur en app kan ha flera hundra enstjärniga recensioner. Ser man att den har ett par negativa så ska man redan där vara misstänksam. Viktigt med recensioner är också att läsa dem noggrannt, är någon för positiv är det stor chans att utvecklaren själv eller vänner till denna har skrivit dem och är då kanske inte helt ärliga.

Har du en Android-enhet ska du även kolla vad appen har för rättigheter. Om ett spel ska ha full tillgång till alla dina meddelande kanske du ska fundera över varför den vill ha det. Så försök att föreställa dig vad appen ska göra, utifrån beskrivningen, och fråga dig själv om den verkligen behöver de rättigheter den kräver.

Visst, det blir lite mer arbete för att köpa eller ladda ner en vanlig gratisapp. Men den extra minuten det tar kan det vara värt, speciellt då du kan rädda både dina pengar och dina privatuppgifter från att hamna någonstans där du inte vill ha dem.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.