Kort och gott om Windows 8

Nu har det snart gått en vecka sedan lanseringen av Windows nya operativsystem, Windows 8. Nyheterna är många och det främsta samtalsämnet är det nya gränssnittet. Bakom sig har Microsoft lagt det klassiska skrivbordet som nu ersatts av ett antal paneler som fungerar som olika genvägar. Dessa paneler går att flytta runt och placera lite som man själv vill. Borta är alltså de statiska ikonerna och nu får du istället fästa ögonen på de levande panelerna som visar den senaste informationen. Nu kan du alltså få dina statusuppdateringar från Facebook, ditt flöde från Twitter och mycket mera live rakt på din startskärm.

Utvecklingen av surfplattor och smartphones har ställt stora krav på Microsoft och andra mjukvaruföretag med för den delen. Windows 8 finns därför till PC, surfplattor och smartphones, en klar satsning från Microsofts sida. Windows 8 är utvecklat för datorer med pekskärm, något som idag inte är jättevanligt, men som kommer att bli allt vanligare. Det finns dessutom idag många surfplattor med tillhörande tangentbord som därför kan användas som en bärbar dator. Hur som helst är det tydligt att användandet går mer och mer mot att användandet av pekskärmen blir en central del av datorupplevelsen.

Vad mer är nytt med Windows 8? Bland annat så ska det vara bättre batteritid för bärbara system, förbättrad minneshantering, uppdaterade dialogrutor samt bättre flerskärmsstöd. I och med att Windows 8 ska fungera kl pekplattor och enklare datorer är det även gjort för att klara av relativt enkla systemkrav. Standardversionen av Windows 8 kräver en enkärnig processor på 1GHz och 2GB RAM-minne, vilket inte är särskilt höga krav med dagens mått mätt.

Om du funderar på att uppgradera till Windows 8 har du ett antal alternativ att välja mellan. Det är nämligen så att om du köpt en dator med Windows 7 efter den 2 juni 2012 nu har chansen att få köpa Windows 8 Professionel till ett mycket bra pris, 139 kr kostar uppgraderingen om du köper den som en digital nedladdning. Du behöver inte ha en nyköpt dator för att kunna uppgradera till Windows 8, även andra användare har möjlighet att uppgradera till Windows 8 till ett reducerat pris. 279 kronor för du betala för en licens av Windows 8 Professional då, ett erbjudande som finns fram till den 31 januari 2013. Självfallet finns olika licenser att köpa även i fysiska butiker.

Det här inlägget postades i Datorer & Surfplattor, Mjukvara, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>