Leap Motion – som Kinect på steroider

För några veckor sedan visades Leap Motion upp för allmänheten, och ärligt talat är beskrivningen ”Kinect på steroider” den bästa jag hört, för tekniken bakom den här enheten är riktigt imponerande! Att kunna styra sin dator med händerna är en dröm många haft sedan filmen Minority Report kom, och snart kanske det blir verklighet.

Själva enheten är en liten sensor som du kopplar in i datorn, en sensor som tydligen bara ska kosta runt 500 kronor. Denna sensor kan känna av de allra finaste rörelserna du gör med händerna och de som testat är imponerade av enhetens känslighet. Du kan t.ex. spela Fruit Ninja bara genom att vicka på pekfingret framför skärmen, eller för att få en ännu mer realistisk känsla så tar du en penna och viftar den som ett svärd.

De visar upp flera demoapplikationer, där ritande är en av de vanligaste. Detta beror mest på att det är lätt att illustrera funktionaliteten med just detta. Du rör fingrarna i ett mönster i luften och sedan kan du frysa den målade bilden, ta tag i objektet och rotera det. Och allt detta med händerna! De klassiska pekskärmsrörelserna som att zooma med två fingrar finns även detta inbyggt och gör det oerhört intuitivt att bläddra på en karta bara genom att “dra” i bilden.

Vi har märkt det på sistone att mer och mer rör sig mot att kunna röra skärmen och styra objekt med fingrarna. Men detta kommer aldrig att fungera vid vanliga datorer av den enkla anledningen att man vill inte sträcka ut handen över hela skrivbordet för att röra på skärmen. Och om man skulle göra det så skulle det generera fler arbetsskador än vad den ökända musarmen gör idag. Genom Leap Motion kan du sitta bakåtlutad i stolen och manipulera allt på skärmen utan att behöva ha raklånga armar.

Jag tycker denna teknik är riktigt häftig, och drömmen är ju att allt nu ska bli lite mer som i Minority Report.

Det här inlägget postades i Datorer & Surfplattor, Mjukvara, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.