Microsoft Surface, en surfplatta med Windows

Microsoft är ett företag som alltid har funnits på marknaden för surfplattor; egentligen fanns de på den marknaden flera år innan Apple presenterade iPad. Problemet med Windows surfplattor som fanns förr var att de var tjocka, tunga, och hade en fläkt i sig.  Dessutom var inte Windows anpassat för att använda med fingrarna, så det krävde en penna för att kunna arbeta normalt. Detta ska nu Microsoft ändra på.

Microsoft Surface är alltså deras nya surfplatta. Den är tunn, lätt och Windows är nu i och med Metro anpassat för att använda med fingrarna. Microsoft planerar att släppa sin surfplatta i två olika versioner, en som är baserad på Intel-plattformen och en som är baserad på ARM. Största skillnaden är att den som är baserad på ARM kommer kräva Windows RT, en specialversion av Windows 8, som inte kan köra klassiska Windows-program. Det enda du kan använda där är de nya apparna anpassade för Metro, något som många kommer tycka är förvirrande. Köper du däremot Intel-versionen så kan du använda datorn som en klassisk Windows-maskin; du kan köra dina gamla program utan större problem. Ett för mig stort problem med Intel-versionen är att den är något tjockare samt att den har med största sannolikhet en fläkt, och jag vill inte ha en fläkt som låter när jag håller enheten i min hand.

Till dessa surfplattor så släpper de även något som liknar Apples Smart Cover men som faktiskt är mycket smartare, ett skydd med inbyggt tangentbord.  Även här släpper de två versioner, varav ett med fullt tangentbord som har ungefär samma kvalitet som en bärbar dator men är något tjockare. Det andra är lite mer intressant; det är ett riktigt tunt skydd som har ett touchtangentbord. Detta innebär att du inte fysiskt trycker ner tangenterna utan du rör endast på ytan av detta skydd. Precis som du gör med alla andra surfplattor alltså, fast istället för att trycka på glas så kan du trycka på filt, något som borde vara något skönare.

Men Microsoft är riktigt dåliga på ett par andra saker – de har endast sagt att ARM-versionen kommer släppas i höst med ett konkurrenskraftigt pris. Därefter kommer Intel-versionen släppas ett par månader senare, med ett pris jämfört med Ultrabooks idag.

Så datum och pris är okänt i dagsläget, men det är en intressant produkt.

Det här inlägget postades i Appar, Datorer & Surfplattor, Mjukvara, Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.