Mountain Lion finns nu ute till din Mac.

Det har bara gått ett år sedan den förra stora uppdateringen till Apples operativsystem OS X, då i form av Lion. Med Lion så tog Apple lärdomarna från iPhone och iPad och tog det bästa från dem till deras datorer. Mountain Lion är som en vidareutveckling av denna trend. Men det handlar inte om en sammanslagning av operativsystemen, Mountain Lion är så mycket mer.

Under onsdagskvällen kom den till Mac App Store, vilket är det enda sättet att få tag i Mountain Lion. Du kan alltså inte längre köpa någon skiva eller USB-minne för att installera, det finns bara digitala nedladdningar. Det har sina fördelar. Det går oerhört lätt att installera och det blir väldigt billigt, uppgraderingen kostar endast 149 kr. Detta är att jämföra med en version av Windows som kostar flera tusenlappar för bästa varianten. Nackdelen är att du måste ha både bredband och antingen Snow Leopard eller Lion för att kunna installera. Om du har någon tidigare version så får du antingen köpa en ny dator eller så måste du köpa Snow Leopard först.

I Mountain Lion är det många uppdateringar, det finns nya appar i form av Anteckningar och Påminnelser. iCal och Adressboken har bytt namn till Kalender samt Kontakter. Detta för att få enhetlighet mellan datorn och telefonen. Köper du en Mac efter att du använt en iPhone ett tag så ska det vara lätt att förstå vad som är vad. Även Notiscenter har letat sig till Macen och nu får du ett smidigt sätt att se alla meddelande som kommit under dagen, oavsett om det är från Mail, Kalendern eller Twitter (som för övrigt är helt integrerat i operativsystemet, Facebook kommer i höst).

Men det jag gillar mest med Mountain Lion är de små förändringar som finns bara för att förgylla upplevelsen. Du kan t.ex. se en förloppsindikator direkt på filen du håller på att kopiera från en disk till en annan och i Safari har du äntligen ett gemensamt sök och adressfält. Papperskorgen har en uppdaterad ikon som ser mycket bättre ut och även dockan har ett nytt utseende. Många förändringar är väldigt subtila men de förhöjer den totala känslan.

Har du Lion i dagsläget så är det inget att fundera över, Mountain Lion är så mycket bättre. Sitter du med någon äldre modell är det egentligen inte heller mycket att fundera över. Jag kan verkligen rekommendera den.

 

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.