Nätneutralitet – ett måste

Det kommer inom kort börja en ny trend inom Sverige, där operatörer kommer att ta mer och mer makt över vad du får och inte får göra. Det första steget kommer redan nu till sommaren då en operatör kommer att blockera all trafik från Skype, Viber och andra VoIP-tjänster på sina mobila bredband. De beslutar helt enkelt vad du får använda på din mobiltelefon.

Egentligen är det inte så konstigt, operatörerna märker nu av att tjänster som Skype blir mer och mer populära att använda på mobilerna och deras kunder använder inte lika många samtalsminuter som tidigare. Samma gäller SMS och MMS, med appar som WhatsApp eller iMessage så skickar många sina meddelanden via datatrafiken. Och då operatörerna i dagsläget har ganska billiga dataabonnemang så märker de att deras vinster minskar.

Problemet är bara när man börjar censurera datatrafik tvingar operatörerna dig att använda deras tjänster. Att du blir tvungen att använda deras tjänster för t.ex. (video-)konferenssamtal när det finns billigare och bättre tjänster på andra håll. Men eftersom alla andra liknande tjänster då eventuellt är spärrade så kan du bara använda operatörens egna.

Holland är faktiskt det land här i Europa som ligger längst fram i lagstiftningen mot detta. Nyligen fick de igenom en lag som gör det olagligt för operatörer att spärra trafik. Inte nog med det, de gjorde det även olagligt för operatörer att kolla vilken trafik du använder, de ska inte kunna se om du sitter och pratar med din flickvän på Skype eller om du laddar hem senaste versionen på Ubuntu. Allt är bara datatrafik, oavsett källa. Sverige borde verkligen titta på något liknande förslag här.

Jag förstår att operatörerna måste tjäna pengar, men man gör det inte genom att spärra tillgång till internet. Internet ska vara öppet. Behöver man verkligen täcka den förlust som Skype med flera innebär så höj priset på datapaketen. Om tio år ser jag hellre att jag betalar en lite högre summa i månaden för min datatrafik än att jag bara ska kunna se 20% av internet. För det vore verkligen att stanna utvecklingen.

Det här inlägget postades i Mobiltelefoner, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.