Nexus 7 vs. iPad Mini

Design
iPad Mini: Den nya surfplattan från Apple är tillverkad av aliminium och glas och har en vikt på 308 gram, något Apple hävdar gör deras nya leksak lättare än ett block med papper. Tjockleken på Minin är 7,2 mm vilket är lika smalt som en vanlig penna och dessutom 23% smalare än dess storebror iPad.

Nexus 7: Den nya surfplattan från Google har en baksida gjord i gummi med små gropar i som dessutom är avtagbart. Vikten ligger på 340 gram, något tyngre än iPad Mini alltså. Nexus 7 är lite tjockare än sin konkurrent och mäter in på 10,5 mm, vilket fortfarande är tunnare än t.ex. Samsung Galaxy Tab 2.

Skärm
iPad Mini: Länge sa rykten att det var med en skärm på 7,85 som iPad Mini skulle lanseras, men Apple valde alltså en skärm på 7,9 tum med LED Multi-Touch istället. Det som många kan sakna med den här produkten är att det, till skillnad från den större iPaden, saknar en retina-skärm. Istället har den en skärm med en upplösning på 1024×768 med 163 ppi, vilket är samma skärmkvalitet som vi hittar i iPad 2.

Nexus 7: Något som Asus, som tillverkar surfplattan tillsammans med Google, lyckats med är att göra en vacker framsida som kan konkurrera med den erkänt vackra iPaden. Vad kan man då förvänta sig av en skärm från Nexus 7? Jo, en HD-skärm med en upplösning på 1280×800 med 216 ppi. Det är inte lika bra upplösning som på en stor iPa, men går klart förbi upplösningen på iPad Mini och andra rivaliserande surfplattor i samma storlek.

Kamera
iPad Mini: Kameran på nya iPad Mini är i linje med iPhone 4S med en 5-megapixel kamera som också har baksidsbelysning för att kunna fotografera bättre med dålig upplysning. På framsidan av surfplattan sitter en FaceTime HD-kamera som kan användas när du chattar. Du kan även spela in videos i 1080p med bildstabilisering.

Nexus 7: Google har inte alls prioriterat kameran på sin surfplatta, något som vi i mångt och mycket kan förstå då det är svårt att se när det skulle premieras att ta en bild med en surfplatta före en smartphone.  På Nexus 7 hittar vi en 1,2 megapixel-kamera vilket klarar av att stödja videosamtal över exempelvis Skype utan att man ska störa sig allt för mycket på bildkvaliteten.

Operativsystem
iPad Mini: Med iPad Mini följer nya operativsystemet iOS 6 i en något modifierad variant. Vad det innebär är bland annat ett nytt utseende för Appstore och iCloud-stöd, en smartare Siri som klarar av att starta program åt dig. Du får även möjligheten till FaceTime över 3G-nätet och Apples nya (men kritiserade) kartsystem. iOS6 rankas som ett av de bästa (om inte det allra bästa?) operativsystemet för mobila produkter och du kan inte förvänta dig annat än klass även i iPad Mini.

Nexus 7: Nexus 7 levereras med det nya operativsystemet Android 4.1 Jelly Bean. Det medför framför allt en mycket snabbare prestanda tack vare ”Project Butter”, men också ett bättre tangentbord, mer sofistikerat röststyrd sökning och nya Google Now-tjänster. Även Android 4.1.2 har nyligen levererats och det tillåter användarna att visa hemskärmen i liggande läge, vilket förhoppningsvis tillfredställer de som klagade på att den funktionen inte fanns tidigare.

Prestanda
iPad Mini:
På eventet där iPad Mini presenterades fick vi även veta att det kommer en ny iPad, den 4:e generationen. I den finns ett A6X-chip, något som tyvärr inte finns i iPad Mini. Här får vi nöja oss med den A5-processor som hittas i såväl iPad 2 som iPhone 4S. Men även om den saknar samma prestanda som nya iPad ska det ändå vara tillräckligt för de flesta användare.

Nexus 7: Om det finns något som Nexus 7 har i överflöd så är det effekt, prestanda. Inuti skalet hittar vu en Tegra 3 Quadcore-processor (vilket gör den till världens första 7 tums quadcore-surfplatta) för att enkelt kunna hantera multitasking och för att på ett problemfritt streama video. Tilläget av en 5:e batterisparande kärna  tar hand om den alldagliga användningen i din surfplatta, så som e-mails, uppdatera din twitter och facebook-feed, titta på videos och annat smaskigt.

Batteri
iPad Mini: Apple lovar en batteritid på 10 timmar, vilket gör att du ska klara dig över en dag med din iPad Mini.

Nexus 7: 9-10 timmars battertid utlovas från Googles sida beroende på vad du planerar att använda din surfplatta till.

Pris
iPad Mini: Startar på 2989kr och uppåt beroende på antal GB och om du vill ha 3G.

Nexus 7: Startar på 2150 kr, en billigare surfplatta än sin konkurrent helt enkelt.

 

Det här inlägget postades i Appar, Datorer & Surfplattor, Foto, Mjukvara, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>