Nokia lanserar Lumia 710 och 800, Windows-telefonerna

Många var förvånade efter att Nokia meddelade för flera månader sedan att de skulle börja samarbeta med Microsoft och därmed göra ”Windows Phone 7″-telefoner. Den före detta Microsoft-anställda Stephen Elop blev utpekad som någon som kom till Nokias VD-post för att förstöra, men varje gång han pratar så inser man att han är en av få personer som förstår marknaden han jobbar i. Häromdagen visades de första versionerna av Windows-telefoner upp och jag är imponerad. Elop vet helt enkelt vad han gör.

Nokia har länge varit en av de bästa i världen på hårdvara, de har alltid känts som bra kvalitet och genomtänkt. Kameran på deras mobiler brukar vara bäst i klassen med deras Carl Zeiss-optik. Nokia N9 som presenterades i början av året (men kom ut på marknaden för några dagar sedan) är en riktigt bra designad telefon och vore det inte för operativsystemet som N9 kör så vore det en fantastisk telefon. Och det är just operativsystemet som har varit Nokias problem de senaste åren, Symbian har inte hängt med helt enkelt och Meego dödsförklarades innan det släpptes.

Men nu satsar Nokia istället hårt på Windows, och nya Lumia-serien visar detta. Lumia 800 är toppmodellen och ser nästan exakt ut som N9, med endast små visuella skillnader. Så äntligen får Nokia den underbara hårdvaran kombinerat med ett operativsystem som visserligen är nytt men som jag tycker är riktigt bra. Jag kan gå in på tekniska detaljer på telefonen, men ”Windows Phone” fungerar ungefär på samma sätt som iOS. De behöver inte världens bästa hårdvara för att fungera bra, de har så optimerad mjukvara att allt flyter på mjukt oavsett. Och eftersom de kan köra på mildare hårdvara än sina Android-konkurrenter så får de mycket bättre batteritid.

Nokia Lumia 710 är prestandamässigt lika bra som Lumia 800, skillnaden är att 710 har en annan design och sämre skärm (LED istället för AMOLED). Detta för att kunna sänka priset och därmed kunna leverera telefoner även till den gruppen av kunder. Nokia har en väldigt stor skara lojala kunder som de vill kunna skeppa telefoner till, oavsett om de är rika eller inte.

Det här inlägget postades i Mobiltelefoner och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nokia lanserar Lumia 710 och 800, Windows-telefonerna

  1. Staffan skriver:

    Tyvärr har Nokia för liten skärm och antalet appar känns som ett skämt, tyvärr tror jag att loppet för Nokia/windows är kört.
    Men vem vill ha windows när alla andra sitter med Mac?

  2. Kelkoo SE skriver:

    Visst är konkurrensen hård. Och så finns ju Android också! Så än är det inte bara Apple som gäller :-)