Nokia presenterar nya Lumia, men inte utan kontroverser

Den 5:e september så presenterade Nokia sina nya smartphones. Nokia Lumia 920 och 820, de kommer att vara bland de första telefonerna med Windows Phone 8.

Nokias nya supertelefon Lumia 920 är utan tvekan flaggskeppet i deras sortiment. En 4.5 tums skärm som har en riktigt bra IPS LCD. Den har tvåkärnig processor på 1.5 GHz, 1GB RAM och 32 GB internminne. Detta är verkligen en bra telefon och Windows Phone 8 är en av de bästa operativsystemen för mobiler i dagsläget. Du kan ladda telefonen trådlöst och du kan även använda den utan att ta av dig vantarna under det kyliga vinterhalvåret, till skillnad mot andra smartphones med touchskärm. Nästan förväntat att det var finska Nokia som skulle vara först med detta, eller hur?

Men den största nyheten med Lumia 920 är kameran, en 8.7 Megapixel PureView-kamera med vad Nokia kallar en “Floating Lens”. Detta innebär att kameran kan göra en optisk bildstabilisering som blir många gånger bättre än den mjukvarubaserade som Apple och Google använder sig av. Kameran tar även riktigt bra bilder i dåligt ljus och snabba rörelser.

Lumias nya kamera var också en anledning till kontroverser, den exempelvideo som Nokia publicerade i samband med lansering visade sig vara tagen med en systemkamera och en hel uppsättning med ljusriggar och liknande. Detta avslöjades då en reflektion i en bildörr visade kameramannen som helt klart hade något större än en telefon i handen. Inte nog att videon var fejk, alla exempelbilder var också det. Först visade ett antal professionella fotografer att du kan inte få bilderna på det sättet utan kamera med variabel slutartid och en viss typ av objektiv. Sen någon dag efter det så hade någon hittat en bild från själva fotosessionen där Nokias modell syns tillsammans med en systemkamera. Bilden hittades såklart på Facebook av alla ställen.

Nokia ursäktade sina misstag och publicerade riktiga bilder samt lät journalister fota sina egna bilder, och visst blev bilder mycket bättre än alla konkurrenter i smartphonemarknaden men inte lika bra som de tidigare exempelbilderna. Lumia 920 förväntas komma till Europa under November men pris är i dagsläget inte känt. 820 som är budgetmodellen förväntas komma under samma tidsperiod.

Det här inlägget postades i Foto, Mobiltelefoner, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.