Nu lanseras Google Drive

Ryktena har existerat i flera år, att Google skulle släppa en molnlagringstjänst där man kan ladda upp sina filer istället för att lagra dem på en traditionell hårddisk. Det var som om konkurrenterna Dropbox och Microsoft SkyDrive kände detta på sig, då de under måndagskvällen båda levererade fina uppdateringar. Under tisdagskvällen fick dock Google alla ögon mot sig, det var som om Loch Ness-odjuret reste sig till ytan och sa hej. Google Drive finns på riktigt.

Nackdelen är nu bara att Dropbox har under åren byggt upp ett riktigt bra system, de har stöd från många tredjepartsutvecklare och många har redan sina filer uppladdade till Dropbox-servrar. Box.com har funnits nästan lika länge men har sådana begränsningar i filstorlek att det inte blivit så populärt som det borde. Och Microsoft har i och med SkyDrive varit enormt givmilda med utrymme, för de som inte litar på ett litet företag som Dropbox.

Google Drive ger dig 5GB gratis utrymme (samt utökar ditt Gmail-konto till 10GB), och extra utrymme kostar inte särskilt mycket. Du kan t.ex. uppgradera till 100GB för runt 35kr i månaden. Google ger dig möjligheten att köpa till extra utrymme upp till 16 Terabyte.

Google Drive har även en del funktioner som ingen av motståndarna har. De kan automatiskt utöva OCR-teknik på de inscannade dokument du skickar upp. Detta innebär att de dokument du scannar nu blir helt sökbara, automatiskt och utan att du ska behöva göra någonting. De utövar även lite magi på dina bilder. Säg att du laddar upp bilder på din resa till Frankrike, en dag vill du visa den där fina bilden på Eiffeltornet för dina vänner och tror att du behöver söka igenom flera hundra bilder för att hitta den. Inte med Google Drive, sök på Eiffeltornet så är det första träffen. Google använder sina enorma mängder data för att känna igen alla möjliga objekt i dina uppladdade bilder, så allt blir sökbart. Även detta helt automatiskt.

Google Drive finns såklart på webben, men även som klient för Windows, Mac och Android. Dessa klienter synkroniserar allt material mellan varandra, så var du än är så har du dina filer. Google håller även på att arbeta hårt med klienter till iOS och andra plattformar de anser vara viktiga.

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.