Rasberry Pi

Tidigare i år presenterades Rasberry Pi, en dator lika stor som ett kreditkort. Denna dator kan utan problem visa 1080p-video i din TV via sin HDMI-port och kostar bara runt 400 kronor. För bra för att vara sant?

Nej, otroligt nog är denna dator en verklighet. Enheten har som sagt HDMI-utgång men den har även portar för ljud, USB, SD-kort, Ethernet, ström och RCA-video om du skulle vilja ha det. Den har en liten processor och ett RAM-minne på 256MB. När man sedan återigen påminns om att denna dator är lika stor som ett kreditkort så kan man verkligen undra hur de fått plats med allt.

Finns det någon nackdel då? Svaret på denna fråga beror helt på hur teknisk du är, för datorn har inget operativsystem. Den har inte heller någon hårddisk. Detta gör att du själv får installera t.ex. Linux på ett SD-kort som du sedan får koppla in i din skärm eller TV för att kunna se vad som händer. Som tur är så finns det väldigt utförliga guider på hur man ska göra men detta brukar ändå vara ett hinder för folk.

Datorn har inte något speciellt användningsområde, mediadator är bara ett exempel som kommit upp. Du kan låta den göra precis vad du vill, bygga en robot, koppla in ett 3G-modem och ha den som dator i båten eller sommarstugan. Du kan koppla in en webbkamera och helt plötsligt har du skapat dig ett övervakningssystem för ditt hem. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för ett så här liten och strömsnål dator. Antingen det eller dina tekniska kunskaper, men för dig som vill testa något annat än Windows kan ni nog inte få en billigare dator att testa Linux på. Det är aldrig för sent för att lära sig något nytt, och om Windows 8 inte är något för dig kanske det är dags att kolla vad det finns för andra alternativ därute.

Det här inlägget postades i Datorer & Surfplattor, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.