ReWalk: när teknik blir mer än bara en pryl

Många av oss tänker på teknik som något som underhåller oss, något som gör att vi får vårt arbete gjort eller kanske något som underlättar vissa småsaker i livet. Teknik som ReWalk är mycket, mycket större än det.

Amit Goffer uppfann produkten, ett exoskelett vid namn ReWalk. Ett exoskelett är ett artificiellt skelett som du har på utsidan av kroppen. Med spännband fäster du denna uppfinning på dina ben och helt plötsligt har du ett yttre skelett som hjälper till att avbelasta dina ben.

Det är förstås inte bara ett skelett, det sitter ett mycket välgjort reglersystem som hjälper bäraren att kontrollera sina ben. En dator som beräknar hur den ska böja lederna för att uppnå så naturlig rörelse som möjligt.

Det finns forskning på liknande produkter som ska hjälpa militären att bli mycket starkare, att kunna lyfta mycket mer packning utan att bäraren själv märker något, men det är inte här som de riktigt livsförändrande ögonblicken finns. Det kommer fler och fler historier om paralyserade personer som efter många år i rullstol har kunnat ställa sig upp och gå, och detta med hjälp av modern teknik.

Helt plötsligt kan paralyserade personer inte bara stå upp, de kan också gå. Och då inte bara på plan mark, dessa exoskelett fungerar även i trappor. Visserligen är det inte i dagsläget ett perfekt system, men många av de som använt produkten gråter av lycka så fort de reser sig ur rullstolen.

Nyligen så kom även en historia om Claire Lomas, en paralyserad kvinna som avslutade London marathon i just en ReWalk. Visserligen gick hon i mål ca 16 dagar efter tävlingen började, men bedriften är fortfarande helt otrolig.

Som blivande ingenjör är denna teknik riktigt inspirerande, teknik behöver inte bara vara något roligt. Teknik kan faktiskt göra livet till det bättre för många, många människor ute i världen.

Det här inlägget postades i Övrigt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.