Samsung vs. Apple nu avgjort.

Vad som kallas den största rättegången någonsin i teknologisfären är nu över. Samsung mot Apple. Apple hade anklagat Samsung för att använda sig utav deras patent utan tillstånd samt att de kopierade Apples utseende. Samsung påstådde självklart att så inte var fallet och det gick till domstol. Nu kom domen, Samsung är skyldig på majoriteten av punkterna och ska betala 1.05 miljarder dollar till Apple samt sluta använda deras patent (utan licens).

De patent som varit på fråga är gällande zoom, upplåsning samt hur vyer “studsar” tillbaka vid scrollning för en pekskärm. Många andra Android-tillverkare har designat runt dessa patent och kommit på egna innovativa lösningar för att lösa vanliga problem medan Samsung inte gjorde detta utan använde sig av det mest erkända, det som Apple hade spenderat mycket tid och pengar på att forska fram.

Hur kommer detta påverka oss konsumenter då? I dagsläget ingenting, men om ett år kanske marknaden ser lite annorlunda ut. Det kommer inte bli dyrare och sämre telefoner som många av någon anledning tror, det kommer sluta med att vi kommer få bättre och mer varierade telefoner då alla behöver komma på något eget. Det kommer också bli ett bra sätt att sålla ut vilka företag som verkligen hör hemma i den här branschen. Nu är mjukvara viktigare än hårdvara och många företag såsom Samsung, LG med flera är bara vana med att bygga billig hårdvara och låta någon annan sköta resten.

Men detta är inte en total förlust för Samsung. Visst, de kommer få ändra lite i framtida produkter och betala lite pengar, men detta är en liten kostnad för dem. Samsung är idag den enda tillverkare av Android-enheter som inte går med förlust, och de säljer extremt mycket telefoner. Om det faktum att de har använt sig av lite lätt plagiering hos sina produkter har gett dem platsen som den näst största tillverkaren av smarta telefoner samt massor av publicitet så är det bara till godo. Samsungs varumärke har stärkts något enormt de senaste åren, och även om de måste ersätta kopiatorerna med vanliga skrivare framöver så kommer Samsung ligga riktigt bra till i denna marknaden.

För om jag ska vara ärlig, även om domen känns korrekt så tror jag att Samsung kommer gynnas mer av denna förlust än Apple kommer gynnas av deras vinst. Vi får vänta och se helt enkelt.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Samsung vs. Apple nu avgjort.

  1. Låsa upp mobil skriver:

    Skön läsning, riktigt intressant faktiskt