Sony NEX-F3, en liten kamera med stor sensor

Det är inte alltid man vill ha med sig en enorm systemkamera när man ska ut och resa eller ska på fest; den blir lite omständlig att bära med sig. Men man vill samtidigt inte ta halvtaskiga bilder med en kompaktkamera. Då finns det som tur är något som hamnar mitt emellan dessa kameror: de spegellösa kamerorna. Nyligen släppte Sony sin NEX-F3 och det är tydligen en riktigt bra kamera.

En spegellös kamera är tänkt att fungera som en systemkamera, du kan byta objektiv och på så sätt få snygga vidvinkelbilder samtidigt som du får riktigt bra zoom om du byter till ett teleobjektiv. Skillnaden är att en spegellös kamera, som du kanske förstår, inte har några speglar i kamerahuset vilket gör att den delen kan bli lika liten som en kompaktkamera. På baksidan har du inte så mycket knappar, det är nästan bara en stor display. Detta är något jag tycker är positivt för då har du lättare att se ditt motiv och sedan granska bilderna. Denna skärm går även att vinkla så att du både kan stå ovanför kameran eller hålla den över ditt huvud och ändå kunna se vad du fotar.

En sådan här kamera kan bli riktigt användbar vid t.ex. kommande sommar-OS i London, där det kommit ut lite restriktiva regler kring vad man får använda i fotoväg på läktarna. Det finns t.ex. en regel att kameran eller dess tillbehör inte får vara längre än 30cm. Detta gör att många systemkameror inte kan använda teleobjektiv för att kunna zooma in på de tävlande. NEX-F3 är något tunnare än en systemkamera och kan därför klara gränserna.

Med NEX-F3 kan du även filma i 1080p, och detta med objektiven på, vilket gör filmandet mer intressant. Eftersom du kan byta objektiv så kan du filma en scen med väldigt vid vinkel, medan du i nästa scen kan vara rejält inzoomad på t.ex. din katt som springer runt.

Sony NEX-F3 kan vara en riktigt bra kamera för dig som i dagsläget använder kameran i din mobil eller en vanligt kompaktkamera. Men för dig med systemkamera så är det troligen ett steg ner. Du får en stor sensor, utbytbara objektiv och bra kvalitet till ett för kategorin bra pris.

Det här inlägget postades i Foto och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.