Twitter ändrar sina villkor för utvecklare.

Så var det dags, Twitter är trötta på att andra tjänar pengar på deras framgång medan de själva endast får in små inkomster. Det är dyrt att driva en webbtjänst med cirka 300 miljoner användare: servrar, personal och kontor kostar ganska mycket när man blir så stor som Twitter är. Så hur ska de ändra på detta? Svaret är: med annonser.

Twitter har alltid varit gratis, och gratistjänster har alltid det här problemet. De måste antingen hitta investerare tidigt och få dem att betala allt eller så får de hitta en annan affärsmodell. Har du reklam i din tjänst tidigt så kommer inte användarna. Detta visste Twitter och har därför väntat tills nu innan de slår igång de systemen. Problemet med att de vill visa annonser är att många användare använder appar och tjänster från tredjepartsutvecklare och de har då inte kontroll på vad användaren ser, och det är just detta som har ändrats nu. Twitter har satt upp strikta regler på vad appar får och inte får visa, vad de måste visa och hur många användare varje app får ha. Med detta vill de visa för utvecklare att det är Twitter som bestämmer och att det inte är någon idé att skapa sådana appar längre.

Twitters inställning till utvecklare och sina användare är en av orsakerna till den nya tjänsten app.net. De hade nyligen en Kickstarter-liknande kampanj där de ville samla in 500.000 dollar för att de skulle bygga tjänsten. De slog målet de ganska överlägset, trots att det kostar 50 dollar att gå med. Så istället för att du får se annonser så betalar du alltså för att få tillgång till tjänsten. App.net håller just nu på att utvecklas och är ungefär som Twitter, fast där användaren är kunden.

50 dollar kan ses som mycket, men använder man Twitter flitigt och gillar att använda det som du vill så kan det vara en idé att köpa ett konto. Om du betalar för en produkt så är du kunden och företaget utvecklar för dig. Om du inte betalar (som Twitter, Facebook) så är det du som är produkten. Företaget utvecklar då för sina kunder, annonsörerna, och säljer alltså dig och din info till dem. Så vill du vara kund eller produkt? Det är dagens fråga.

 

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.