Xbox fyller 10 år!

Konsolen som idag troligen är störst av alla fanns inte för lite över 10 år sedan. Det var den 15 november 2001 som Microsoft lanserade sin första spelkonsol, Xbox. Vad som då verkade vara ett idiotiskt drag är idag en av Microsofts starkast lysande stjärnor.

Till en början såldes Xbox med extrem förlust. Microsoft försökte verkligen att få fäste på marknaden och köpte till sig speltillverkare som Bungie, skaparen av Halo. Och jag skulle nog säga att det är just Halo som var katalysatorn till att Xbox klarat sig så bra som den gjort.

Xbox Live, som släpptes 2002, är Microsofts system för att kunna spela mot andra via internet. Det gjorde att man kunde möta spelare över hela världen, på en konsol! Inte nog med det, man kunde även prata med dem via ett headset. Detta drog ännu fler personer till plattformen, men det hjälpte inte riktigt ännu. Xbox gick fortfarande med förlust, och fortfarande av samma anledning. Att Microsoft spenderade stora pengar på att köpa till sig spelutvecklare – som ny plattform är det svårt att locka till sig de bästa byråerna och att betala för deras samarbete var troligen enda sättet.

2005 släpptes Xbox 360, nästa version. Och vilket kraftmonster det var, under året innan Playstation 3 släpptes var den överlägsen gällande prestanda. Spel som Gears of War kom ut, det var spel som var lika mycket godis för ögonen som en fröjd att spela. Nu började det även se bättre ut ekonomiskt, det var inte längre mångmiljonförluster varje kvartal. Nu var det mest det kostsamma problemet med ”Red Ring of Death” som påverkade vinsten, en väldigt stor mängd enheter gick bara sönder och fick bytas ut. På Microsofts kostnad.

När Wii kom med sina lekspel med kroppen som kontroll behövde Microsoft kontra, och det gjorde man med succén Kinect. Ett tekniskt mästerverk som används lika mycket för att göra häftiga datorprogram av hackare som att spela högprecisionsspel på en TV. Nuförtiden är Xbox en av de stora inkomstkällorna för Microsoft, och kunderna njuter av alla småspel som släpps i Xbox Live Arcade. Det är en bra tid att vara Xbox-ägare.

Så jag hoppas Xbox får en riktigt bra födelsedag och många fina år framöver, kanske med en ny konsol snart!

Det här inlägget postades i Spel och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.